5 způsobů, jak zpracovat nadúrodu dýní

5 způsobů, jak zpracovat nadúrodu dýní

Oranžovou baculku titulují královnou podzimu ti, kteří dýni dostanou nebo koupí na trhu a uvaří si z ní polévku (a pyré možná zbyde ještě na koláč). My, jejichž kompost na podzim zmizel pod záplavou žlutých a oranžových koulí, které se rozlézají po zahradě, už od léta přemýšlíme, jak je zpracujeme. Při správném skladování vydrží dýně sice až do jara, ale kdo má na celou úrodu tak velký sklep?

Upečte ji

Dýně je geniální v tom, že ji můžete upéct vcelku, nakrájet na kousky nebo využít jako hrnec. Všechny druhy dýní jsou jedlé, ale jen z některých budete mít největší užitek a radost. Protáhlá žlutě zbarvená špagetová dýně připomíná svým tvarem vzducholoď a po upečení se její dužina promění na nudle podobné špagetám, které skvěle chutnají s rajčatovou omáčkou, se sýrem nebo s vaší oblíbenou omáčkou na těstoviny. Menší upečte vcelku, větší podélně rozkrojte, zakápněte olejem a upečte – vejde se akorát do ETA Pečenky. Zapékací nádobu můžete naplnit také kousky nakrájené dýně, promíchat je s olivovým olejem, tymiánem, solí a citronovou šťávou a upéct doměkka – jednoduchá a zdravá příloha k masu nebo jen tak k večeři s listovým salátem a kapkou balsamica.

Menším dýním odkrojte kousek zhruba 2 cm pod stopkou (jako pokličku), vydlabejte semínka a trochu dužiny (nechte alespoň 5mm okraj) a naplňte je masovou, sýrovou nebo houbovou směsí. Přiklopte a pečte v ETA Pečence doměkka a dozlatova.

Usušte ji

Dýňové chipsy jsou zdravou alternativou chroupání lupínků u televize. Dýně je však poměrně vodnatá, a tak sušení v sušičce trvá docela dlouho. Výsledkem jsou ale příjemně žvýkací nebo křupavé kousky s jemnou oříškovo-máslovou chutí. Dýni oloupejte, rozkrojte, vydlabejte semínka, dužinu nakrájejte na tenké plátky, tvrdší kousky nastrouhejte na struhadle typu mandolína nebo na strouhacím nástavci pro robot ETA Gratus a vyskládejte na síta sušičky. Sušička ETA Vital Air II vyniká unikátní výměnou tepla a jeho rovnoměrnou distribucí, a tak nemusíte v průběhu sušení síta prohazovat. Pokud je vyložíte pečicím papírem, můžete rovnou usušit i semínka, jen pozor, budou hotová dříve než dužina.

Rozmixujte ji

Dýňové pyré je základem většiny dýňových receptů. Potřebujete ho do koláče, do rizota, na kaši, do chleba, do polévky... Nejjednodušší způsob je upéct dýni v troubě nebo ETA Pečence doměkka, nechat lehce zchladnout, podle potřeby oloupat a rozmixovat na pyré. Stiskem dvou tlačítek to jde ve stolním mixéru ETA Vital Blend. Jedním zadáte, co mixujete, druhým spustíte proces. Díky ostrým nožům a vysokým otáčkám rozmixuje dýni během 1 minuty dohladka. Dýňové pyré můžete také zavařit, ale pokud nepotřebujete nutně místo ve sklepě, je lepší tam nechat dýně syrové a připravit si pyré podle potřeby.

Pár sklenic ve spíži nebo v mrazáku se může hodit, třeba když si chcete udělat dýňové vafle. S multifunkčním toastovačem ETA Sorento je to hračka – jednoduše nasadíte plotýnky na opékání vaflí, necháte je rozehřát, vlijete těsto zhruba do ¾ plotýnek, přiklopíte a upečte dozlatova. Ozdobit je můžete podle chuti.

Upečené kousky dýní můžete povařit a rozmixovat na polévku. ETA Vital Blend zvládne mixovat i horké suroviny, jen pozor na opaření při nalévání. Pyré vmíchejte do těsta na chleba a upečte ho v pekárně ETA Duplica. Voňavý křupavý bochník překvapí šťavnatostí a oranžovým vzorem na řezu.


 

Ušlehejte ji

Dýňové muffiny, koláč nebo krém jsou stálice americké kuchyně. Uvařenou nebo upečenou a nadrobno nakrájenou nebo rozmixovanou na pyré ji vmíchejte do základu těsta. Rovnoměrně ji zapracuje elektrický šlehač ETA Lento, buď šlehacími metlami, nebo hákem na hnětení, nebo kuchyňský robot ETA Gratus. Těsto pak upečte dle libosti – muffiny s oříšky nebo rozinkami jsou vítaným zpestřením školní svačiny.

Naložte ji

Kompotům dýně à la ananas už odzvonilo, ale na zavařování a nakládání nezanevřete. Neutrální, občas lehce nasládlá nebo oříšková dýně si báječně rozumí s kořením a bylinkami ve slaném čatní nebo pikantním nálevu, s vanilkou a badyánem vynikne v zavařenině. Věděli jste, že ji můžete připravit i v pekárně ETA Duplica? Udržuje totiž stejnou teplotu po libovolně dlouhou dobu. Skleniček připravte klidně víc, během adventu jimi potěšíte mnoho lidí.

Dýňové vafle

 

250 g hladké mouky (lze namíchat se špaldovou nebo celozrnnou)

1 lžička jedlé sody

1 lžíce mletého lněného semínka

½ lžičky mleté skořice

špetka soli

150 g dýňového pyré

250 ml mléka (lze použít i mandlové)

1 lžíce kokosového oleje nebo olivového oleje

špetka vanilkové dřeně

1 lžíce medu nebo javorového sirupu

případně máslo na potření vaflovače

V míse promíchejte mouku, jedlou sodu, lněné semínko, skořici a špetku soli. K dýňovému pyré přilijte mléko, rozehřátý kokosový olej nebo olivový olej, vanilku a med, promíchejte a zapracujte do sypkých surovin.

Lžíci těsta rozetřete na plotýnku rozehřátého vaflovače a upečte dozlatova, zhruba 3 minuty.