Hráškové rizoto

Hráškové rizoto

 

4 porce

 

50 minut

Italská kuchyně je právem považována za jednu z nejlepších. Nejenže používá čerstvé a zdravé suroviny, ale zároveň je většinou i jednoduchá na přípravu. Pravé italské risotto se od toho klasického českého poměrně liší. Vaří se ve víně a vývaru, čímž získá krémovou strukturu. Lehkou letní variantou je právě Risotto Piselli, kterému dominuje hrášek s mátou. Utřete ji se solí a získáte tak mátovou pastu, kterou můžete rizoto na závěr dochutit.

Suroviny:

500 g kuřecího masa
1 lžíce olivového oleje
1 cibule nebo 2 šalotky
50 g másla
185 g kulatozrnné rýže na rizoto
150 ml suchého bílého vína
750 ml zeleninového vývaru
150 g mraženého hrášku
50 g parmazánu
sůl a čerstvě mletý pepř
2 lžíce lístků máty dle chuti
rukola na ozdobu

ETA Pečenka
pánev

 

Postup:

1. Maso nakrájejte na nudličky a na rozpáleném oleji ho v pánvi opečte ze všech stran dozlatova. Mezitím oloupejte a nakrájejte cibuli či šalotku nadrobno.

2. V pánvi rozehřejte máslo a opečte na něm šalotku či cibuli doměkka, zhruba 2 minuty. Přidejte propláchnutou rýži a restujte ji 1 minutu. Přilijte víno, nechte chvíli odpařit alkohol, přidejte dvě naběračky vývaru a míchejte do úplného vsáknutí.

3. V nádobě pečenky ohřejte zbylý vývar, vmíchejte rýži a maso a pozvolna vařte 15 minut. Přisypte hrášek, nastrouhaný parmazán a podle chuti mátu a dobře promíchejte. Nechte ještě 5 minut dojít. Posypte natrhanou rukolou a ihned podávejte.