Makovec s višněmi

Nejlépe chutná s hrnkem mléka nebo kakaa, díky jogurtu v těstě však není ani bez něj žádnou „dusivkou“. Makovec s višněmi podle Tamary Adamčíkové je ideální snídaňovou buchtou, která vám neudělá ostudu ani před návštěvou. Pro ten správný šmrnc však nezapomeňte na polevu – čokoládová moučník krásně zvláční, citrónová zase dodá moučníku osvěžující chuť, které se (nejen) v létě nebudete moci nabažit.
Suroviny:
Korpus:
60 g změklého másla
1 špetka soli
120 g cukru
1 lžička mleté skořice
200 g bílého jogurtu
2 lžíce višňového džemu
2 lžíce holandského kakaa
kůra z jednoho citrónu
130 g polohrubé mouky
1 lžička jedlé sody
300 g mletého máku
200 ml mléka
2 vejce
500 g vypeckovaných višní
Poleva:
60 g moučkového cukru + 1 šťáva z jednoho citrónu
nebo čokoláda na vaření
Postup:
- Troubu předehřejte na 170 °C.
- Máslo vyšlehejte s cukrem, solí, skořicí a kakaem. Postupně zašlehejte vejce, jogurt i citrónovou kůru. Přidejte mák, mouku, sodu a mléko a vymíchejte hladké těsto. Na závěr přidejte višně a opatrně je do těsta zamíchejte.
- Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte přibližně 50 minut. Před vyklopením z formy nechejte makovec asi 20 minut vychladnout.
- Připravte polevu z čokolády nebo moučkového cukru a citrónové šťávy a hotový makovec rovnoměrně potřete. Krájejte až po ztuhnutí polevy.