Makovec s višněmi

Makovec s višněmi

10 porcí

 

70 minut + 20 minut na chladnutí ve formě

 

Nejlépe chutná s hrnkem mléka nebo kakaa, díky jogurtu v těstě však není ani bez něj žádnou „dusivkou“. Makovec s višněmi podle Tamary Adamčíkové je ideální snídaňovou buchtou, která vám neudělá ostudu ani před návštěvou. Pro ten správný šmrnc však nezapomeňte na polevu – čokoládová moučník krásně zvláční, citrónová zase dodá moučníku osvěžující chuť, které se (nejen) v létě nebudete moci nabažit. 

 

Suroviny:

Korpus:  
60 g změklého másla
1 špetka soli  
120 g cukru  
1 lžička mleté skořice  
200 g bílého jogurtu 
2 lžíce višňového džemu  
2 lžíce holandského kakaa 
kůra z jednoho citrónu  
130 g polohrubé mouky
1 lžička jedlé sody  
300 g mletého máku 
200 ml mléka  
2 vejce  
500 g vypeckovaných višní

Poleva: 
60 g moučkového cukru  + 1 šťáva z jednoho citrónu  
nebo čokoláda na vaření  

 Postup:

  1. Troubu předehřejte na 170 °C.    

  2. Máslo vyšlehejte s cukrem, solí, skořicí a kakaem. Postupně zašlehejte vejce, jogurt i citrónovou kůru. Přidejte mák, mouku, sodu a mléko a vymíchejte hladké těsto. Na závěr přidejte višně a opatrně je do těsta zamíchejte.    

  3. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte přibližně 50 minut. Před vyklopením z formy nechejte makovec asi 20 minut vychladnout.   

  4. Připravte polevu z čokolády nebo moučkového cukru a citrónové šťávy a hotový makovec rovnoměrně potřete. Krájejte až po ztuhnutí polevy.   

 

Makovec s višněmi