Kynutí špaldoví zajíčci

Kynutí špaldoví zajíčci

8 kusů

75 minut + kynutí
 

Velikonoční jidáše jsou sice fajn, ale co si je malinko oživit, vdechnout jim živý tvar a potěšit tak zejména děti? Namísto ornamentálních stočenců a motanic smotejte chutné a zdravé ušáky, které můžete ozdobit i barevnými pentličkami.          

Suroviny:.

30 g droždí
200-220 ml mléka
1 lžička třtinového cukru

80 g másla
250 g celozrnné špaldové mouky hladké (lze nahradit světlou moukou)
250 g světlé špaldové mouky hladké, příp. pšeničné
100 g xylitolu (nebo cukru) 
špetka soli
1 lžička vanilkové pasty nebo extraktu, příp. mletá vanilka (lze použít i vanilkový cukr)

nastrouhaná kůra z 1/2 citrónu
2 žloutky
vejce na potření

Postup:

1. Mléko zahřejte, aby bylo vlažné.  
2. Do mističky rozdrobte droždí a promíchejte se lžičkou třtinového cukru. Přilijte asi 1/4 mléka, lžičku mouky a promíchejte. Nechte na teplém místě vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 minut. 
3. Do zbylého mléka vložte na kousky nakrájené máslo. Ještě krátce zahřejte a nechte máslo v mléce pozvolna rozplynout. Nezahřívejte mléko moc, ať potom dlouho nečekáte, až zchladne a budete ho moct přilít do těsta.
4. V zadělávací míse smíchejte obě mouky, xylitol nebo cukr, špetku soli, vanilkovou pastu a citrónovou kůru. V máslovo-mléčné směsi rozmíchejte žloutky a přilijte do mísy. Přidejte vzešlý kvásek a 10 minut nechte robota zadělávat těsto (pomocí hnětacího háku). Těsto zakryjte fólií a nechte 1,5 hodiny kynout.
5. Vykynuté těsto přendejte na pracovní podložku. Není třeba podsypávat. Těsto není lepivé. Rozdělte na 8 kousků a z každého ještě oddělte malý kousek. Z malých kousků vyvalujte slabé válečky a utvořte uzlík, který bude tvořit ocásek. 
6. Kusy těsta rozvalujte na prameny dlouhé asi 40 cm. Konce vyvalujte do zúženého tvaru. Konce pramenů přes sebe dvakrát obtočte a vespod (v ohybu) nechte trochu prostoru. Do něj uložte uzlík  ocásek.
7. Zajíčky nechte 15 minut kynout na plechu. Potřete vejcem a poté při 180 °C pečte 25-30 minut dozlatova.