Hummus s červenou řepou
 Bezlepkova bagely.jpg)
Jídlo by mělo být především i pastvou pro oči. Světlý bagel potřený zářivě rudou pomazánkou z řepy je oslavou (pod)zimní sezony a zdraví. Červená řepa patří mezi nejzdravější druhy zeleniny, má pozitivní vliv na naše srdce, zlepšuje činnost mozku, pomáhá při trávení. Vyzkoušejte tuto lehkou a zdravou svačinku – chutná skvěle i jen tak se zeleninou.
Suroviny:
250 g sušené cizrny
2 menší červené řepy
4 g soli
50 ml vody + na nabobtnání cizrny
1 lžíce tahini pasty
šťáva z ½ citronu
voda podle potřeby
stolní mixér ETA Vital Blend
Postup:
- Cizrnu namočte do vlažné vody na 6–8 hodin, nejlépe však přes noc, aby dostatečně zvětšila svůj objem. Vodu z cizrny slijte a v nové vodě ji uvařte doměkka, podle stáří to trvá zhruba 1 hodinu.
- Řepu očistěte a uvařte ji v jiné vodě doměkka, zhruba 30 minut. Slijte ji, oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
- Uvařenou cizrnu slijte, vsypte do nádoby stolního mixéru. Osolte, přidejte červenou řepu a zhruba 50 ml vody a rozmixujte nahrubo. Přidejte tahini pastu a citronovou šťávu a rozmixujte do požadované konzistence. Podle potřeby zřeďte vodou. Hummus s červenou řepou vydrží v lednici až 4 dny.
TIP: RECEPT NA BEZLEPKOVÉ BAGELY