Hummus s červenou řepou

Hummus s červenou řepou

6 porcí

70 minut

Jídlo by mělo být především i pastvou pro oči. Světlý bagel potřený zářivě rudou pomazánkou z řepy je oslavou (pod)zimní sezony a zdraví. Červená řepa patří mezi nejzdravější druhy zeleniny, má pozitivní vliv na naše srdce, zlepšuje činnost mozku, pomáhá při trávení. Vyzkoušejte tuto lehkou a zdravou svačinku – chutná skvěle i jen tak se zeleninou.

 

Suroviny:

250 g sušené cizrny
2 menší červené řepy
4 g soli
50 ml vody + na nabobtnání cizrny
1 lžíce tahini pasty
šťáva z ½ citronu
voda podle potřeby

stolní mixér ETA Vital Blend

Postup:

  1. Cizrnu namočte do vlažné vody na 6–8 hodin, nejlépe však přes noc, aby dostatečně zvětšila svůj objem. Vodu z cizrny slijte a v nové vodě ji uvařte doměkka, podle stáří to trvá zhruba 1 hodinu.
     
  2. Řepu očistěte a uvařte ji v jiné vodě doměkka, zhruba 30 minut. Slijte ji, oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
     
  3. Uvařenou cizrnu slijte, vsypte do nádoby stolního mixéru. Osolte, přidejte červenou řepu a zhruba 50 ml vody a rozmixujte nahrubo. Přidejte tahini pastu a citronovou šťávu a rozmixujte do požadované konzistence. Podle potřeby zřeďte vodou. Hummus s červenou řepou vydrží v lednici až 4 dny.

    TIP: RECEPT NA BEZLEPKOVÉ BAGELY