Mrkvové halušky s pečenou řepou a (ne)sýrovou omáčkou z tofu a kešu

Mrkvové halušky s pečenou řepou a (ne)sýrovou omáčkou z tofu a kešu

2 porce

60 minut
 

Zimní dny prozařte barvami na talíři. Jde to snadno a jde to i bez masa. A zároveň výživně a chutně. Vyvážená kombinace sladkých a pikantních chutí potěší sama o sobě. Ještě víc vám ale bude chutnat s originální omáčkou z tofu a kešu oříšků, která díky lahůdkovému droždí může připomínat chuť sýra.         

Suroviny:

(Ne)sýrová omáčka z tofu a kešu:
50 g kešu ořechů
120 g (silken) přírodního tofu
1 lžíce lahůdkového droždí
1 menší stroužek česneku
1 lžíce citrónové šťávy
1-2 lžičky javorového sirupu
sůl

Mrkvové halušky:
200 g (oloupané) mrkve
1 vejce
170 g hladké mouky (může být světlá nebo celozrnná, stějne tak kombinace) 

1 lžíce bramborového škrobu
sůl

Dále potřebujete:
2 bulvy červené řepy
olivový olej
3 jarní cibulky

2 hrsti rukoly
čerstvě mletý pepř

hladkolistá petržel

Postup:

1. Kešu ořechy dejte namočit do studené vody minimálně na 3 hodiny. Poté sceďte, propláchněte ještě jednou vodou a přendejte do mixéru. Přidejte tofu. Použijte ideálně silken tofu - hedvábné tofu, které konzistencí připomíná tvaroh. Můžete případně použít i klasické přírodní tofu. V tomto případě však přilijte do mixéru asi 2 lžíce vody. Dále přidejte lahůdkové droždí, česnek, citrónovou šťávu, javorový sirup a špetku soli. Mixujte do hladké konzistence. Pokud je to potřeba, nařeďte trochou vody a ještě promixujte. Omáčku zatím odložte stranou. 
2. Mrkev uvařte doměkka. Vyndejte na talíř a nechte vychladnout. 
3. Než mrkev zchladne, upečte řepu. Oloupanou řepu nakrájejte na drobné kostičky. V míse zakápněte trochou olivového oleje, osolte a promíchejte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 190 °C 25 minut.
4. Poté spolu s vejcem rozmixujte na pyré. Promíchejte se špetkou soli, moukou a bramborovým škrobem. Mouku můžete zvolit světlou pšeničnou nebo celozrnnou špaldovou nebo pšeničnou. V tomto receptu je použito 50 g světlé pšeničné mouky a 120 g celozrnné hladké špaldové mouky. Těsto nechte odležet, než se vám uvaří v hrnci voda na halušky.
5. Vodu osolte a mrkvové těsto protlačte sítem na halušky do vody. Vařte 2-3 minuty. Sceďte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat.
6. V pánvi rozehřejte asi lžíci olivového oleje. Jarní cibulku a nakrájejte na slabé plátky a restujte, dokud nezačne jemně zlátnout. Halušky vsypte do pánve a míchejte, aby se prohřály.
7. Na talíř rozprostřete trochu rukoly. Naservírujte porci mrkvových halušek a posypejte pečenou řepou. Jemně opepřete, posypejte hladkolistou petrželí nasekanou nadrobno a podávejte s již připravenou omáčkou.