Hovězí guláš

Tradiční české pokrmy jsou výzvou i pro zkušenější kuchaře a kuchařky. Příprava chutného masa, které se rozplývá na jazyku, sice vyžaduje více času, není však tak složitá, jak by se mohla zprvu zdát. Kromě dávky trpělivosti vám může cestu k perfektnímu výsledku zpříjemnit i multifunkční tlakový hrnec.
Suroviny:
2 lžíce vepřového sádla
3 cibule nakrájené nahrubo
1 kg hovězí kližky nakrájené na kostičky cca 3 x 3 cm
sůl, pepř dle chuti
2 lžičky mleté papriky
500 ml hovězího vývaru
1 lžička drceného kmínu
1 červená chilli paprička
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce sušené majoránky
4 stroužky česneku (prolisované)
multifunkční tlakový hrnec ETA Tauro
Postup:
- Zapněte program Vaření bez víka. Do hrnce vložte sádlo a nechte jej rozpustit. Poté přidejte cibuli a opékejte ji do doby, než začne zlátnout. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte maso, které osolte a opepřete. Opékejte ho do doby, než bude hnědé ze všech stran.
- Vypněte program Vaření bez víka a přisypejte mletou papriku. Důkladně promíchejte, aby paprika obalila všechno maso. Přilijte hovězí vývar tak, aby zakryl maso zhruba do jeho poloviny. Přidejte kmín a chilli papričku. Nasaďte víko a nastavte program Pomalé vaření na 2,5 hodiny.
- Po uplynutí času stiskněte tlačítko STOP a odejměte víko. Zkontrolujte maso, pokud není měkké, nasaďte víko a pokračujte v pomalém vaření další půl hodiny.
- Po skončení programu stiskněte tlačítko STOP. Rozmíchejte mouku v hrníčku se studenou vodou tak, aby nevznikly hrudky, přilijte k ní ještě 3 lžičky šťávy z hrnce a promíchejte. Zapněte program Vaření bez víka. Přiveďte guláš k varu a za stálého míchání přes malý cedník přidejte mouku se šťávou do hrnce. Promíchejte a vařte alespoň 15 minut.
- Nakonec přisypte do guláše majoránku a přidejte česnek. Dochuťte podle potřeby. Guláš podávejte s čerstvým chlebem nebo knedlíkem.
Doporučené