Naučte se vakuovat – potraviny déle vydrží a můžete s nimi kouzlit

Naučte se vakuovat – potraviny déle vydrží a můžete s nimi kouzlit

Vakuování je metodou, kdy se z obalu potravin odsává přebytečný vzduch. Díky tomu se nemají kde množit bakterie, potraviny neosychají a vydrží dlouho čerstvé. Jestli ještě nemáte vakuovačku, je čas si ji pustit do kuchyně. Pomůže vám s uskladněním potravin, ušetří místo v lednici i mrazáku a navíc pomáhá při vakuování i vaření. 

Jak vakuovačka funguje? 

Jde o vcelku jednoduchý princip odsávání vzduchu ze zatavených sáčků. Vakuovačky ETA umí uzavřením pevně zajistit fólii, odsát vzduch a zatavit spoj jednolitým a silným svárem. Kromě toho mají šikovné vakuovačky také boční hadičku, se kterou můžete odsát vzduch ze speciálně upravených plastových nádob. Ideální pro opakované vakuování nebo pro marinování. O tom si ale povíme dál.  

ETA TIP: Od 1.11. do 23. 12. 2022 dostanete vakuovací sadu v hodnotě 1199 Kč zdarma ke všem kuchyňským robotům Gratus. Můžete začít vakuovat polévky, pomazánky i pečivo. 

Jak správně vakuovat? 

Na vakuování není nic složitého, a jakmile získáte trochu cviku, vakuování si zamilujete. Jediné na co je potřeba dát opravdu pozor je správné zatavení obalu, se kterým vám ale pomůže dobrá vakuovačka. 
Vakuování vlhkých a tekutých potravin se malinko liší od vakuování pevných surovin, pečiva nebo sýrů. Je proto dobré dodržovat pár základních pravidel. 

•    Hotová jídla a polévky – pokud vakuujete ještě teplá jídla, doporučujeme vakuovat je v dózách nebo miskách s víčkem, které má uzavíratelný otvor k odsávání a je určeno k vakuování. Kromě toho, že se nebudete muset potýkat s naléváním polévek nebo omáček do sáčku, můžete vakuovat celé porce včetně příloh. Šikovně se vám pak vejdou do lednice nebo do mrazáku. 
•    Maso a ryby – maso i ryby můžete vakuovat v syrovém stavu nebo uvařené. Syrové maso pečlivě omyjte, osušte ubrouskem, vložte do sáčku a zavakuujte po jednotlivých porcích nebo dvouporcích. U ryb dávejte pozor na ostré kosti, které by mohly sáček proděravět. Hotové uvařené nebo upečené maso můžete vakuovat stejně. 
•    Pečivo – pro pečivo se skvěle hodí vakuovací sáčky. Díky nim uchováte rohlíky, housky, chléb nebo koláče déle čerstvé, nemusíte se bát ani plísně. 
•    Ovoce a zelenina – vakuovat můžete celou nebo krájenou čerstvou zeleninu nebo ovoce. Můžete je ale také velmi rychle blanšírovat – stačí je ponořit do horké vody na 3 minuty, a poté prudce zchladit v ledové vodě, osušit a zavakuovat. Chutě budou výraznější, ovoce křehčí a lépe skladovatelné. 

Jak dlouho potraviny vydrží?  

Hlavní úlohou vakuovačky je udržet potraviny déle čerstvé. Vakuované jídlo i suroviny si mohou čerstvost udržet dvakrát až třikrát déle. Připravili jsme pro vás rychlý přehled toho, jak dlouho vakuované potraviny vydrží. 

•    Čerstvé pečivo a dezerty až 8 dní. 
•    Rýže, těstoviny, mouka, obilniny, luštěniny až 1 rok. 
•    Čerstvé sýry vakuované a uložené v lednici vydrží až 40 dní. 
•    Vepřové maso uložené v lednici vydrží 14 dní. 
•    Hovězí maso v lednici až 30 dní. 
•    Ryby vydrží vakuované v lednici čerstvé až 5 dní. 
•    Ovoce a zelenina budou čerstvé po 7 až 14 dní. 
•    V mrazáku si vakuované potraviny uchovají čerstvost až 3 roky. 

Jak na vaření a marinování?   

Vakuování v kuchyni ještě do nedávna patřilo mezi výsady luxusních restaurací. S dostupnějšími cenami vakuovaček se však přesunulo i do běžných kuchyní. Metoda vaření ve vakuovaných obalech se jmenuje sous-vide [su-vi], používá se hlavně pro masa a její největší devizou je křehkost a šťavnatost hotových pokrmů.  

Ideálním druhem masa pro vakuové vaření sous-vide je drůbež i s kůží, kachní maso, zvěřina i hovězí. Maso si naporcujte, připravte do vakuovacích sáčků i s marinádou, s kořením nebo s citronovou šťávou podle receptu. Sáček zavakuujte a vložte do vodní lázně. Ryby a tenké filety se vaří zhruba 20 minut, kuřecí maso okolo 45 minut, kachní nebo zvěřina pak o něco déle. Fajnšmekři ale mohou větší kusy masa nebo tučné maso vařit klidně 24 hodin.

Výsledkem je lahodné maso, ve kterém se dobře propojují chutě všech ingrediencí do dokonalé harmonie. Jen pozor, pokud byste chtěli mít křupavou kůrčičku nebo kůžičku, budete muset ještě prudce opéct na grilu nebo v troubě. 

Vakuování se používá také při marinování masa a ryb. Při vakuování se totiž roztáhnou póry masa, koření a marináda se do nich vpije opravdu důkladně a díky tomu masu získá dokonalou chuť i křehkost. 

Co ještě vakuovačka umí?   

Na závěr tu pro vás máme ještě jeden tip. Díky vakuování uchováte vakuované potraviny nebo předměty v suchu a stabilním prostředí. Jestli se chystáte na vodu, na hory, děti na tábor nebo máte dokumenty, které potřebují nutně zůstat v suchu, nebojte se je šetrně zavakuovat. Můžete se s nimi pak klidně koupat.   

Vakuování je radost, bez které se v domácnosti brzy neobejdete. Zamilují si ji ti, kterým nedělá dobře plýtvání potravinami, ti, kdo mají velkou úrodu nebo velké zásoby masa, ale také ti, kterým záleží na tom, aby byl v lednici i mrazáku přehled a pořádek.