Dušené jehněčí

Dušené jehněčí

4 porce

70 minut

Jehněčí maso je v našich jídelníčcích spíše vzácností, pokud se jej proto rozhodnete připravovat doma, zaslouží si osvědčený recept, s nímž bude příprava tohoto svátečního pokrmu předurčena k úspěchu. S Irskem inspirovaným dušeným jehněčím a naším multifunkčním tlakovým hrncem určitě nešlápnete vedle. 

Suroviny:

2 lžíce olivového oleje
500 g jehněčího zadního
2 menší cibule nakrájené nadrobno
3 stroužky česneku (prolisované)
3 lžíce hladké mouky
500 ml černého piva 
1 l hovězího vývaru
hrstka tymiánu
2 bobkové listy
sůl, pepř dle chuti
2 menší brambory nakrájené na kostky
2 menší mrkve nakrájené na kolečka
1 petržel nakrájená na kolečka
¼ celeru nakrájeného na kostky
petrželka a tymián k podávání

multifunkční tlakový hrnec ETA Tauro

Postup:

  1. Hrnec zapněte na program Vaření bez víka. Rozehřejte olivový olej, jakmile se rozpálí přidejte maso, které opečte ze všech stran. Jakmile je maso ze všech stran hnědé, přidejte cibuli a česnek. Společně opékejte do doby, než cibule změkne. Zasypejte moukou, promíchejte a podlijte pivem tak, aby se začala tvořit jíška. Poté přilijte zbytek piva a celý vývar. Do hrnce vhoďte tymián, bobkový list, osolte, opepřete a vypněte program Vaření bez víka.  

  2. Nasaďte víko a nastavte program Tlakové vaření na dobu 30 minut. Po skončení programu stiskněte tlačítko STOP a nechte tlak odpustit přirozeně po dobu 10 minut, poté otočte ventil a odpusťte zbývající tlak. Otevřete víko. 

  3. Přidejte brambory a kořenovou zeleninu, promíchejte. Opět nasaďte víko a zapněte program Tlakové vaření na 10 minut. Po skončení programu stiskněte tlačítko STOP a odpusťte páru. Sundejte víko, dochuťte solí, pepřem a případně česnekem. Podávejte posypané nasekanou petrželkou a tymiánem. 

 


  1.  

Dušené jehněčí