Toskánská cizrnová polévka

Luštěninovo-zeleninové polévky jsou skvělou volbou pro horké letní dny – díky přítomnosti zeleniny jsou dostatečně lehké, zároveň zasytí, a jako bonus vám pomohou doplnit tekutiny. Stejně dobře však poslouží i jako vydatná podzimní večeře plná rostlinných bílkovin a vlákniny. S těmi správnými pomocníky, jako je multifunkční tlakový hrnec ETA, se navíc obejdete bez zdlouhavého namáčení luštěnin.
Suroviny:
200 g cizrny (v suchém stavu)
1 lžíce oleje
1 cibule nakrájená na kostičky
4 stroužky česneku nakrájené na plátky
1 velká mrkev nakrájená na kolečka
1 stonek řapíkatého celeru nakrájený na plátky
200 ml bílého vína
1,5 l vody
4 větší brambory
konzerva rajčat nebo rajčatový protlak
bobkový list
sůl, pepř dle chuti
petrželka na dozdobení
multifunkční tlakový hrnec ETA Tauro
Postup:
- Cizrnu propláchněte, vložte do hrnce a zalijte cca 400 ml studené vody. Nastavte program Tlakové vaření na 40 minut.
- Mezitím si připravte zeleninu. Cibuli nakrájejte na kostičky, česnek na plátky, mrkev na kolečka a řapíkatý celer na plátky.
- Jakmile skončí program, stiskněte tlačítko STOP a odpusťte páru. Cizrnu přeceďte a propláchněte. Hrnec zapněte na program Vaření bez víka. Rozehřejte olej, na něm postupně orestujte cibuli, celer, česnek a nakonec i mrkev. Zalijte bílým vínem a nechte jej zredukovat. Poté přidejte okapanou cizrnu, brambory nakrájené na kostky, protlak a bobkový list. Přilijte 1,5 l vody, osolte, opepřete a přiveďte k varu.
- Jakmile polévka dosáhne varu, ukončete program Vaření bez víka. Nasaďte víko, nastavte program Tlakové vaření na 5 minut.
- Po skončení programu stiskněte tlačítko STOP a odpusťte páru. Polévku dochuťte. Servírujte s bruschettou lehce posypanou parmezánem. Polévku můžete na talíři ozdobit petrželkou.