Lávové dortíky

Lávové dortíky si získají srdce všech milovníků čokolády. Již na první pohled lákají k zakrojení, když se však dostanete k jejich středu v polotekuté konzistenci, rázem se ocitnete v čokoládovém nebi. V kombinaci se zmrzlinou a kyselkavým ovocem se můžete těšit na explozi chutí a rozzářené oči degustátorů.
Suroviny:
1 lžíce moučkového cukru
125 g másla nakrájeného na kostky
100 g hořké čokolády
2 vejce
2 žloutky
1 lžičky vanilkového extraktu
6 lžic hladké mouky
¼ lžičky soli
Postup:
- Máslo a čokoládu společně rozpusťte a důkladně promíchejte. Přidejte moučkový cukr a opět promíchejte. Přidejte vejce, žloutky, vanilkový extrakt, mouku, sůl a vypracujte těsto.
- Mističky vymažte máslem, naplňte je připraveným těstem do ¾ jejich objemu a dejte odpočinout do lednice na 2 hodiny.
- Troubu předehřejte na 180 °C a upečte jeden dortík na zkoušku, abyste správně odhadli dobu pečení a vnitřek koláčku zůstal opravdu tekutý. Pečte jej 8-9 minut, vytáhněte z trouby a rozřízněte. Pokud je vnější strana upečená a vnitřek tekutý, můžete stejně dlouho a při stejné teplotě upéct i zbytek dortíků.
- Dortíky posypejte moučkovým cukrem a podávejte teplé, nejlépe v kombinaci s vanilkovou zmrzlinou.