Choux au Craquelin: Křupavé francouzské větrníčky

Choux au Craquelin: Křupavé francouzské větrníčky

30 větrníčků

120 minut

 

Křupavé francouzské větrníčky mají jedinečnou chuť především díky malému kousku těsta, který se pokládá na odpalované těsto a vytvoří vynikající sušenkovou krustičku tzv. craquelin. O recept na tento originální francouzský dezert se s námi podělila paní Lucia, výherkyně naší velikonoční soutěže. Vyzkoušejte a my vám zaručíme, že se tato delikatesa stane stálicí na každé slavnostní tabuli.

 

Suroviny:

Craquelin – křupavé těsto

100 g třtinového cukru
100 g hladké mouky
100 g másla


Pate choux – odpalované těsto

125 g polotučného mléka
125 g vody
100 g másla
3 g soli
150 g hladké mouky
4 vejce pokojové teploty

 

Postup:

1. Nejprve si připravte křupavé těsto craquelin. Máslo nechte změknout a společně s ostatními surovinami vymíchejte dohladka v míse. Pro barevný efekt můžete přidat 1-2 kapky libovolného potravinářského barviva (v tomto receptu je použito zelené). 

2. Těsto vyválejte mezi dvěma pečicími papíry na tloušťku 2 až 3 mm a dejte ztuhnout do mrazničky.

3. Nyní si připravte odpalované těsto. Mléko, vodu, máslo a sůl dejte do hrnce a pomalu přiveďte k varu. Máslo musí být úplně rozpuštěné, když se směs začne vařit. Hrnec stáhněte z plotny a najednou do něj nasypte všechnu mouku. Rychle zamíchejte vařečkou, aby se těsto dobře spojilo.

4. Hrnec vraťte na sporák a 2 až 3 minuty odpalujte. Prohřívejte těsto a nepřetržitě jej míchejte trhavým způsobem směrem od středu hrnce. Těsto odpalujte dokud se nezačne odlepovat od krajů hrnce a na dně se nevytvoří bílý povlak.

5. Odpalované těsto přesuňte do mísy kuchyňského robotu a za pomocí mísícího nástavce míchejte na nejnižší otáčky dokud nevychladne na 50 °C, nebo dokud se nepřestane odpařovat pára. Teplota těsta je velmi důležitá, protože pokud byste přidali vejce do příliš teplého těsta, mohlo by se srazit.

TIP Autorky: Pokud nemáte kuchyňského robota, míchejte těsto ručně vařečkou, nepoužívejte ruční šlehač, aby se do těsta nedostal vzduch.

6. Vajíčka si rozklepněte do misky. Postupně je po jednom přimíchávejte do těsta. Další vajíčko přidejte až tehdy, když je předešlé vajíčko zcela zapracované do těsta.

7. Průběžně stahujte těsto z okrajů a dna mísy stěrkou, aby se vše rovnoměrně zamíchalo. K míchání použijte kuchyňský robot nebo vařečku, nešlehejte ručním šlehačem, aby se do těsta nedostal vzduch.

8. Hotové těsto by mělo mít polotuhou konzistenci, nemělo by z vařečky nebo nástavce volně stékat, ani na ní ulpívat, ale mělo by odpadávat po kusech. Nesmí být příliš řídké, ani příliš husté. Vajíčka přidávejte velmi opatrně, neboť příliš řídké těsto už nejde zachránit.

9. Těsto naplňte do cukrářského sáčku s 1 cm hladkou ozdobnou špičkou a na plech s pečicím papírem nanášejte kolečka těsta o průměru 2,5-3 cm a 1 cm vysoká.

10. Těsto craquelin vytáhněte z mrazničky a vykrojte z něj kroužky o stejném průměru jako kolečka odpalového těsta. Craquelinové kolečko položte na těsto a jemně ho prsty přitlačte. Pracujte rychle, craquelin velmi rychle měkne. Podle potřeby jej můžete dát ztuhnout zpět do mrazničky.

TIP Autorky: Z mrazničky si vezměte pouze část těsta craquelin, abyste ho stihli zpracovat, dokud nezměkne. Craquelin musí být tvrdý, aby se s z něj dala vykrajovat pěkná kolečka. Zbytek těsta ponechejte v mrazničce a zpracovávejte postupně.

11. Plech s kolečky vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte cca 30 minut. Prvních 20 minut troubu neotvírejte, poté ji můžete párkrát na krátkou dobu otevřít, aby z ní vyšla nahromaděná pára a těsto se mohlo dosušit.

12. Plech vytáhněte z trouby až tehdy, když je těsto zbarvené dozlatova a nejsou na něm bílá místa.

13. Větrníčky nechte vychladnout a poté odkrojte vrchní část. Pomocí cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou je naplňte oblíbeným krémem a podávejte. Použít můžete například vanilkový nebo kaštanový krém, karamel, maliny či jiné lesní plody.