Burger podle Davida Valíčka

Burger podle Davida Valíčka

4 porce

55 minut

Připravte si výtečný hovězí burger s domácí majonézou podle Davida Valíčka, který vařil ve špičkových kuchyních v Londýně, New Yorku, Moskvě nebo na Bermudách. Doma v Čechách si otevřel Food Atelier v bývalém hlubinném dole v Ostravě, kde pořádá kurzy vaření.  

Suroviny:

700 g hovězího krku (90 dnů stařený) 
4 plátky čedaru 
2 jarní cibulky 
2 hrsti polníčku
0,04 dcl worcesterové omáčky 
4 lžíce kečupu
tabasco s chipotle podle chuti
hrubozrnná sůl
rostlinný olej

Postup:

  1. Hovězí krk pokrájejte na kostičky a rozemelte je na kuchyňském robotu Gratus na nejmenší šajbu.  
  2. Jarní cibulku pokrájejte na tenká kolečka a přidejte je k mletému masu společně s tabascem, worcestrovou omáčku a kečupem. Vše promíchejte.  
  3. Masovou směs rozdělte na čtyři stejně velké díly a vytvarujte z nich burgery. Burgery pečlivě uplácejte, aby v nich nezůstal přebytečný vzduch. Takto připravené burgery nechte odpočinout v lednici alespoň 30 minut.  
  4. Vyndejte je z lednice, bohatě posypte hrubozrnnou solí a potřete olejem. Vložte je do rozpáleného grilu Sorento  na 7 minut a ugrilujte.  
  5. Na opečené maso přidejte čedar a nechte v grilu Sorento lehce rozpustit.  
  6. Na housky dejte majonézu, burger s čedarem, čatní, polníček a přiklopte. Burgery podávejte s cibulovo-jablečným čatní a domácí majonézou. 

Burger podle Davida Valíčka

Domácí grilované housky

4 porce

80 minut

 

Suroviny:

220 ml + 2 lžíce hladké mouky 
50 g přepuštěného másla
60 g droždí 
1 lžíce cukru
100 ml vlažné vody 
100 ml vody
1 lžíce soli
polenta na posypání

Postup:

  1. Droždí nadrobte do mísy, přidejte cukr, mouku, 100ml vlažné vody a vypracujte kvásek. Nechte ho v teple přibližně 10 minut vzejít.  
  2. Nakynutý kvásek přendejte do mísy Gratusu. Ke kvásku přidejte mouku, přepuštěné máslo, vodu, sůl a vypracujte těsto.  
  3. Těsto nechejte kynout na teplém místě do doby, než zdvojnásobí svůj objem. Můžete použít také sušičku Vital Air, ve které necháte těsto kynout cca 10 minut. Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál a vypracujte 4 stejně velké bulky. Potřete je vodou a zasypte polentou.  
  4. Housky nechejte kynout na teplém místě ještě 20 minut, v sušičce Vital Air opět 10 minut. Vložte je do rozpáleného grilu a opékejte do zlatova, v Sorentu cca 20 minut.  
  5. Opečené bulky rozkrojte a opečte ještě i vnitřní části. Připravte burgery.  

ETA TIP: Bulky lze upéct v rozpálené troubě na 200 °C cca 10-12 minut.

Domácí grilované housky

Cibulovo-jablečné čatní

4 porce

35 minut

 

Suroviny:

2 ks jablka
2 červené cibulky 
6 lžic třtinového cukru
170 ml jablečného octa

Postup:

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Jablka oloupejte, nakrájejte na kostky a společně s cibulí je vložte do rendlíku. Rozehřejte rendlík, přidejte cukr, ocet a promíchejte.  
  2. Vařte 10 minut pod pokličkou a dalších cca 15 minut bez pokličky do doby, než se vypaří tekutina a cukr začne krásně karamelizovat.  
  3. Jakmile se odpaří voda a čatní zkaramelizuje, odstavte rendlík a nechte čatní vychladnout. Podávejte společně s burgery.  

ETA TIP: Čatní můžete dát do sklenic, ve kterých vám v lednici vydrží až měsíc. 

Cibulovo-jablečné čatní

Domácí majonéza

4 porce

5 minut

 

Suroviny:

4 vaječné žloutky
2 lžičky dijonské hořčice 
15 ml jablečného octa
100 ml rostlinného oleje
3 lžíce rostlinného oleje
sůl dle chuti

Postup:

  1. Do vysoké nádoby na šlehání vložte žloutky, hořčici, ocet, olej a ponorným tyčovým mixérem vypracujte majonézu.   
  2. Dochuťte ji solí a důkladně promíchejte. Podávejte k burgerům.  

Burger s domácí majonézou

ETA TIP: Z připravené majonézy si můžete připravit také domácí tatarku. Přimíchejte do ní přibližně 30 g nakrájených malých okurek cornichon, trochu bílého vína a asi 15 g kapar. Vše důkladně promíchejte a výbornou domácí tatarku máte hotovou. 

Burger podle Davida Valíčka