Žitno-špaldové celozrnné bulky

Žitno-špaldové celozrnné bulky

4 bulky

55 minut

Chystáte se na grilovačku nebo si chcete připravit domácí burgery jen tak pro radost? Vyzkoušejte tyto žitno-špaldové celozrnné bulky od Martiny Lancingerové. Jsou zajímavou alternativou k těm klasickým a navíc vás překvapí, jak jsou vláčné.   

Suroviny:

12 g droždí 
1 (menší) lžička třtinového cukru  
130 ml vlažné vody 
120 g hladké celozrnné žitné mouky 
120 g celozrnné hladké špaldové mouky 
1 lžička soli  
1 žloutek 

1,5 lžíce olivového oleje 
vejce + 1 lžíce mléka na potření 
sezamová semínka na posypání 

Postup:

1. Droždí rozdrobte do mističky a promíchejte s cukrem. Zalijte vlažnou vodou a nechte 15 – 20 minut odpočívat, aby vzešel kvásek. 
2. Mouky smíchejte v míse (kotlíku na hnětení těsta) se solí. Přidejte vzešlý kvásek, žloutek a olej a zadělejte vláčné těsto. Nechte robota těsto hníst 5-10 minut. Poté lehce poprašte moukou (je jedno kterou) a pod utěrkou nechte kynout hodinu. 
3. Těsto vyndejte na pomoučený vál. Propracujte a rozdělte na 4 stejně velké kusy. Z každého utvořte bochánek o průměru asi 9 cm a vysoký 2 cm. Spíš než vysoké bochánky vytvořte placky připomínající například karbanátky. Během pečení vyskočí a v případě burgerů by bylo obtížné je konzumovat. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte pod utěrkou hodinu kynout. 
4. Po hodině potřete vejcem rozšlehaným se lžící mléka. Posypejte semínky – mohou být sezamová, ale klidně i slunečnicová, dýňová atd. 
5. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C – režim horkovzduch. Pečte 25 minut.