Bezová šťáva

Bezová šťáva

1 porce

15 minut

Bez černý kvete brzy na jaře. Pokud si chcete jeho léčivou sílu zachovat na delší dobu, připravte si společně s Fitrecepty.info bezovou šťávu. Tato šťáva se nevaří, květy se louhují zastudena. V nápoji tak zůstane zachováno maximální množství cenných látek.

Suroviny:

25 květenství černého bezu
1 l vody
300 g medu
1 chemicky neošetřený citron 

Postup:

  1. Nejprve uvařte vodu a nechte ji vychladnout, mezitím proberte natrhané květy. Mnohdy jsou na nich broučci, tak je raději dobře prohlédněte. Květy můžete případně jemně omýt ve studené vodě, ale největším nositelem chuti je právě pyl.  

  2. Citron nakrájejte na kolečka. Naplňte vhodnou nádobu s uzávěrem květy a citronovými plátky a zalijte vychladlou vodou. Takto naložené květy nechte cca 24 hodin uležet. 

  3. Poté přelejte tekutinu přes plátýnko nebo jemné sítko a do bezového nálevu, přidejte a řádně promíchejte med. Nalijte do lahví a skladujte v lednici. Šťávu řeďte vodou podle chuti. 

     

Převzato z Fitrecepty.info.