Přeneste se do šlehačkového nebe: Jak připravit vídeňskou, alžírskou a irskou kávu?

Přeneste se do šlehačkového nebe: Jak připravit vídeňskou, alžírskou a irskou kávu?

Pro kávu se šlehačkou (a kapkou alkoholu) nemusíte hledat speciální příležitosti ani ji odkládat na návštěvu kavárny – přípravu vídeňské, alžírské a irské kávy snadno zvládnete v pohodlí domova. Poradíme vám, jak na to. 

Vídeňská káva – dědictví Turků

Vídeňská káva pochází z období okolo roku 1683, kdy Vídeň obléhali Turci. Jejím základem je tzv. lungo neboli prodloužené espresso doplněné pořádným kopcem šlehačky. Aby kontrast obou vrstev hezky vynikl, podává se tento nápoj ve vysoké sklenici s ouškem a s dlouhou lžící. 

Jak na to?

1. Nejprve si vyšlehejte domácí šlehačku.

2. Připravte espresso a prodlužte jej horkou vodou tak, aby ve vysoké sklenici ještě zbylo trochu místa.

3. Na kávu navrstvěte či nastříkejte šlehačku a podávejte. 

ETA TIP: Přečtěte si osvědčené tipy, jak připravit tu nejlepší domácí šlehačku. 

Alžírská káva po česku

Alžírská káva má příjemný říz, přesto si zachovává svou typickou jemnost. Kromě prodlouženého espressa a porce šlehačky totiž ukrývá i štamprli vaječného koňaku. 

Co se jejího původu týká, nemá alžírská káva s Alžírem nic společného. Ve světě se tento název, a vlastně ani postup přípravy, příliš nepoužívá – je tedy výhradně českou specialitou. Jednoduše jsme si tradiční „Vídeň“ vylepšili frťanem něčeho ostřejšího. :-)  

Jak na to?

1. Nejprve si vyšlehejte domácí šlehačku.

2. Připravte espresso a prodlužte jej horkou vodou.

3. Do vysoké sklenice nalijte likér (asi 20–40 ml) a opatrně přilijte kávu tak, aby se vrstvy nesmíchaly.

4. Na kávu navrstvěte či nastříkejte šlehačku a podávejte. 

Irská káva pro drsňáky

Tak jako si s oblibou přidáváme do čaje rum, vylepšují si ho Irové trochou whiskey. Netrvalo dlouho, než se této pocty dostalo i kávě a tento řízný nápoj se rozšířil do celého světa. 

Irská káva se podává ve sklenicích na stopce, podobným těm na víno. Šlehačky zde není mnoho, o to je pak nápoj ostřejší. Velký panák whiskey se totiž v kávě jen tak neztratí. 

Jak na to?

1. Nejprve si vyšlehejte domácí šlehačku – tentokrát by však neměla být úplně tuhá, ale jen jemně našlehaná.

2. Svařte 40 ml irské whiskey s 1–2 lžičkami cukru, nejlépe třtinového.

3. Připravte espresso a prodlužte jej horkou vodou do celkového objemu asi 50 ml.

4. Do skleničky nalijte svařenou whiskey a kávu.

5. Nahoru dejte šlehačku, která se v kávě s whiskey částečně rozpustí.  

ETA TIP: Pokud si s přípravou kávy rádi vyhrajete, pořiďte si pákový kávovar ETA Artista nebo ETA Artista PRO. Ve své výbavě mají i standardní misky, které používají profesionální baristé.