Domácí vaječný likér

Domácí vaječný likér

1 litr 

 

40 minut

 

Vaječný likér neboli vaječňák je oblíbeným vánočním přípitkem. Své využití však najde i kdykoliv během roku. Kromě labužnického ucucávání se hodí například při přípravě dortových krémů.

 

Suroviny:

4 žloutky
25 g krupicového cukru
250 ml mléka  
250 ml smetany ke šlehání  
1 plechovka kondenzovaného sladkého mléka
zrnka z jednoho vanilkového lusku nebo ½ lžičky mleté vanilky  
300 ml rumu

 Postup:

  1. Žloutky s cukrem vyšlehejte pomocí ručního šlehače do nadýchané pěny. Poté přidejte mléko, smetanu, kondenzované mléko a vanilku.

  2. Směs přelijte do nepřilnavého hrnce a za stálého míchání metličkou pomalu přiveďte k varu. Až bude hustota směsi o něco řidší než puding, odstavte hrnec z plotny a jeho obsah nechejte vychladnout.

  3. Nakonec vmíchejte rum a hotový likér přelijte do skleněné láhve. Skladujte v lednici nebo na chladném místě, kde díky obsahu alkoholu vydrží až měsíc.

Domácí vaječný likér