Domácí vaječný likér

Vaječný likér neboli vaječňák je oblíbeným vánočním přípitkem. Své využití však najde i kdykoliv během roku. Kromě labužnického ucucávání se hodí například při přípravě dortových krémů.
Suroviny:
4 žloutky
25 g krupicového cukru
250 ml mléka
250 ml smetany ke šlehání
1 plechovka kondenzovaného sladkého mléka
zrnka z jednoho vanilkového lusku nebo ½ lžičky mleté vanilky
300 ml rumu
Postup:
- Žloutky s cukrem vyšlehejte pomocí ručního šlehače do nadýchané pěny. Poté přidejte mléko, smetanu, kondenzované mléko a vanilku.
- Směs přelijte do nepřilnavého hrnce a za stálého míchání metličkou pomalu přiveďte k varu. Až bude hustota směsi o něco řidší než puding, odstavte hrnec z plotny a jeho obsah nechejte vychladnout.
- Nakonec vmíchejte rum a hotový likér přelijte do skleněné láhve. Skladujte v lednici nebo na chladném místě, kde díky obsahu alkoholu vydrží až měsíc.
Doporučené