Voňavé dobrodružství začíná: Probuďte v sobě baristu s poloprofesionálním kávovarem

Voňavé dobrodružství začíná: Probuďte v sobě baristu s poloprofesionálním kávovarem

Chcete si jednoduše uvařit dobrou kávu? Anebo toužíte proniknout do tajemství její přípravy mnohem hlouběji? Pokud to máte někdy tak, a jindy zase onak, jistě oceníte kávovar, který se vašim momentálním potřebám snadno přizpůsobí. Co poloprofesionální kávovar nabízí a s čím vším si mohou vlastníci těchto pokročilých obojživelníků vyhrát? Kávovar ETA Artista vás zve na názornou ukázku. 

Chci pořádné kafe! Zn.: Rychle

Výjimečnost kávovaru ETA Artista tkví především v možnosti volby ze dvou druhů misek neboli sítek, která se vkládají do profesionální páky o průměru 58 mm. Zatímco profesionálním miskám se podíváme na dno později, ty přetlakové jistě znáte z běžně dostupných pákových kávovarů pro domácí použití. 

Přetlakové misky jsou vhodné pro běžné uživatele, kteří si chtějí připravit dobré domácí espresso, ale zároveň nemají chuť nebo čas zabývat se úplnými detaily. Součástí přetlakové misky jsou dvě dna, přičemž to spodní má jen jednu dírku. Nejlépe si rozumí s hruběji namletou kávou, která nemá tendenci misku ucpávat.    

Stačí tedy odměřit optimální množství vaší oblíbené kávy, rovnoměrně ji v přetlakové misce upěchovat a pustit se do rutinní přípravy jednoho nebo rovnou dvou šálků voňavého a chutného nápoje.

Chci kávu přesně podle mého gusta

Pokud vás svět kávy okouzlil natolik, že se nespokojíte s běžným průměrem, sáhněte po profesionálních neboli standardních miskách. Ty mají nejen více otvorů, ale zároveň vyžadují i více pozornosti a důsledné vyladění všech vstupních aspektů. Ve srovnání s instantním či automatickým řešením  přípravy kávy vás tak čeká o něco delší cesta. Proces objevování si však velmi snadno oblíbíte a vytoužený výsledek, který potěší všechny vaše smysly, se dostaví poměrně brzy.

Krok za krokem k neodolatelné kávě

Vše začíná již výběrem kávy. Dbejte nejen na její kvalitu a druh, ale i intenzitu pražení. Silně pražená káva s velmi tmavými a olejnatými zrnky je vhodná pro přípravu silného espressa či ristretta a neprospívá jí příliš dlouhá extrakce. Naopak káva pražená velmi světle si pro plné rozvinutí své chuti žádá extrakci delší, a to i více než doporučovaných 35 sekund.

Při přípravě kávy s profesionálními miskami použijte jemně namletou kávu a experimentujte s množstvím kávy v misce. Správnou míru obojího si ověříte velmi snadno – prostě to vyzkoušíte. Vytéká-li káva příliš pomalu, snižte dávku kávy nebo zvolte hrubší mletí. Vytéká-li naopak příliš rychle, zvyšte dávku kávy nebo zvolte jemnější mletí.

Významnou roli hraje také intenzita upěchování kávy neboli tampování. Tamperem tlačte konstantní silou kolmo k misce, aniž byste s ním nakláněli do stran. Kýženým výsledkem je rovnoměrné upěchování a následné vytékání kávy stejnoměrně z obou stran výpusti.

Zároveň mějte na paměti, že je výsledné espresso tvořeno z 98 % vodou – její výběr proto může mít na výslednou kávu obrovský vliv. Nejlepší volbou je voda filtrovaná, která je zbavena nežádoucích pachutí. Nádržku na vodu lze také opatřit adaptérem na vodní filtr, který se o kvalitu vody postará za vás.

ETA TIP: Adaptér, který je součástí balení kávovaru ETA Artista, je kompatibilní s filtry Brita Maxtra+ a Laica Bi-Flux.

Při přípravě espressa je také nutné eliminovat veškeré tepelné přechody. Vše proto nejprve pořádně nahřejte: páku s miskou vložte do kávovaru a nechejte jimi do hrnečku protéct horkou vodu. Tím nahřejete kávovar, páku s miskou i hrníček. Káva připravená do teplého šálku si déle zachová svou plnou chuť a neodolatelné aroma.

Barometr vám napoví

Kávovar ETA Artista zdobí snadno čitelný barometr, který není jen efektním designovým prvkem. Pokud se ručička barometru nachází ve správné poloze, můžete se radovat – vše se vám podařilo vyladit k dokonalosti – hrubost mletí, množství kávy v misce i intenzita jejího upěchování jsou přesně takové, jaké mají být a káva se extrahuje optimální dobu (25–35 sekund). 

Barometr - ETA Artista

 

Chuť takto připravené kávy je příjemně vyvážená (není příliš hořká ani kyselá), její barva je tmavě hnědá a pěna neboli crema je celistvá, jemná a lesklá. Prostě radost pohledět, přivonět si a ochutnat.

Prodlužte si požitek z kávy

Kávovar ETA Artista navíc disponuje samostatným vývodem horké vody, který přijde vhod při přípravě čaje, prodloužení espressa na tzv. lungo, ale i k nahřátí a propláchnutí komponentů. Nechybí ani parní tryska pro přípravu mikropěny z mléka.

Jak správně našlehat krémovou pěnu?

  1. Parní trysku vždy před a po přípravě mléka profoukněte.
  2. Mléko (nejlépe plnotučné a vychlazené) nalejte do konvičky po začátek jejího zobáčku.
  3. Parní trysku ponořte asi 1 cm pod hladinu mléka. Správnou pozici trysky můžete zafixovat opřením o zobáček konvičky.
  4. Stiskněte tlačítko pro tvorbu páry. V mléce by měl vznikat vír s mikropěnou bez velkých bublin.
  5. Jakmile se zahřeje i dno konvičky, mléko dosáhlo správné teploty. Správně našlehané mléko má lesklou a krémovou mikropěnu.

Zní to jako pořádné dobrodružství, co říkáte? Nebudeme lhát – pár nevydařených káv vás zpočátku nejspíš nemine. Výsledek ale bude stát za to. Kávovar ETA Artista vám navíc vždy poskytne bezpečnou náruč a možnost vrátit se k přetlakovým miskám, které jsou na obsluhu jednodušší. Vězte však, že se chuti a vůně do detailu vyladěné kávy už nebudete chtít vzdát.