Letem světem kávy s kávovarem ETA Nero: Jak připravit cappuccino, café latté či espresso macchiato?

Letem světem kávy s kávovarem ETA Nero: Jak připravit cappuccino, café latté či espresso macchiato?
Príprava kávy s kávovarom ETA Nero

Toužíte po lahodné kávě připravené tak, jako by vám někdo četl myšlenky? Nemusíte si najímat služebnictvo ani běžet do kavárny – automatický kávovar ETA Nero má pro vaše požadavky pochopení a rád vám je splní. Navíc zcela jednoduše a v pohodlí domova.  

Přijměte pozvání na kávičku  

Pití kávy se stalo rituálem, který si lidstvo osvojilo už před staletími. Káva je oblíbená nejen díky obsahu povzbuzujícího kofeinu, jedná se také o společenský rituál, symbol pro chvíli pohody a v neposlední řadě i zážitek pro naše chuťové a čichové buňky.

Když se však řekne káva, v mysli každého z nás se vynoří trochu jiná představa. Šálek kávy totiž může mít mnoho podob – od maličkého ristretta obsahujícího sotva pár kapek černočerné tekutiny, až po vysoké sklenice plné mléčného latté nebo kávy se šlehačkou.

Abyste si vždy mohli dopřát takovou kávu, na jakou máte zrovna chuť, nemusíte do kavárny. S praktickým pomocníkem v podobě automatického kávovaru ETA Nero hravě vykouzlíte různé druhy kávy přímo ve vaší kuchyni nebo kanceláři. Díky špičkovému mlýnku a tlaku o síle 19 Bar vám stiskem jednoho tlačítka připraví voňavé espresso. S pomocí trysky na mléčnou pěnu s ním však jednoduše zvládnete také oblíbené cappuccino či café latté.

Máte trochu zmatek v italské kávové pojmologii? Nezoufejte, zdaleka v tom nejste sami. Pojďme si jednotlivé druhy kávy blíže představit.
 

Espresso 

Asi nejznámějším kávovým nápojem, alespoň co se presováním (tedy tlakem) připravované kávy týká, je espresso. Obvykle se jedná o přibližně 30 ml silné kávy s jemnou krémovou pěnou, která přirozeně vzniká působením tlaku.

Možná vás překvapí, že na rozdíl od ristretta, o kterém si povíme níže, obsahuje espresso více kofeinu – ten se totiž v kávě začíná vyplavovat až po několika vteřinách louhování. Doba přípravy ristretta je tak příliš krátká. Pokud tedy kávu pijete pro její povzbuzující účinky, bude espresso tou správnou volbou.
 

Espresso

 

Ristretto 

Už jste to slyšeli? Piccolo neexistuje! Opravdu – malinký hrníček s pár mililitry kávy, který si pod tímto pojmem většinou představujeme, je pro Italy naprosto běžnou velikostí. Není proto důvod nazývat tuto kávu malou, což slovo piccolo v doslovném překladu znamená.

Hustá a silná káva o objemu asi 20 ml, jejíž příprava trvá jen pár sekund, se správně nazývá ristretto. Její chuť je opravdu intenzivní, pro někoho až příliš. 

 

Lungo a americano 

Nyní už se dostáváme k velikosti kofeinového životabudiče, která je optimální pro většinu z nás. Pro espresso prodloužené horkou vodou se u nás vžilo označení lungo, v italské kavárně (a v zahraničí obecně) ale spíše uspějete s požadavkem na americano.

Výsledný objem, tedy jakým množstvím horké vody své espresso naředíte, záleží na vašich preferencích. Doporučené množství se pohybuje od 50 ml horké vody navíc pro silnější chuť až po 120 ml pro jemnější výsledek.
 

Espresso macchiato

A je to tady – do hry přichází mléko! Espresso macchiato (nebo jen macchiato) je název pro klasické espresso o objemu 25-35 ml doplněné čepičkou z našlehané mléčné pěny, která podtrhne plnou chuť kávy, aniž by ji mléko nějak upozadilo.

ETA TIP: Správná výslovnost tohoto nápoje může být oříškem. Nejedná se o mačiáto nebo machiáto, jak často slýcháváme, ale o makjáto.
 

Macchiato

 

Cappuccino 

Asi nejoblíbenějším nápojem, který si v kavárnách objednáváme nejčastěji, je cappuccino. Jeho příprava není složitá, přesto nabízí jedinečný chuťový zážitek a nese s sebou určitý punc slavnostní příležitosti. Základ tvoří nám už dobře známé espresso, zbytek nápoje je pak zastoupen vyšlehaným mlékem s mikropěnou, které doplňuje šálek o objemu 150 až 180 ml až po okraj. Správný poměr mléka a pěny by měl být 1:1.

Mléko se díky parní trysce zahřeje, vytvoří pevnou pěnu a výsledný nápoj krásně zjemní. Zkušení baristé jej nalévají efektní technikou latte art, která v pěně vytvoří rozmanité obrazce, v domácích podmínkách ale můžete své cappuccino dozdobit alespoň špetkou skořice nebo kakaa.

ETA TIP: Pro dokonalý výsledek použijte k napěňování plnotučné mléko. Pokud se kravskému mléku z jakýchkoliv důvodů vyhýbáte, z rostlinných mlék nejlépe funguje to sójové, které se svým poměrem bílkovin a tuků tomu živočišnému nejvíce blíží.

 

Café latté

Tenhle mléčný velikán je oblíbený zejména u žen (více kávy totiž znamená více času na povídání), mnohdy si na něm však rádi pochutnají i muži. Café latté se nejčastěji připravuje do šálku či sklenice o objemu asi 250 ml. Základem je opět klasické espresso doplněné velkou vrstvou zpěněného mléka.

Další variací, která je s nápojem café latté často zaměňována, je latté macchiato, jehož příprava má zcela opačný postup. Espresso se postupně vlévá do napěněného mléka a díky odlišné hustotě kávy, mléka a mikropěny se vytvoří charakteristické barevné vrstvy. 

Café latté

 

Flat white

V posledních letech se oblibě těší také varianta kávového nápoje s názvem flat white, který však nepochází z Itálie, nýbrž z Austrálie. Zjednodušeně se jedná o cappuccino z dvojitého espressa, tedy dvojité espresso doplněné mléčnou pěnou.

ETA TIP: Na pomezí kávy a dezertu se pak pohybují kávy se šlehačkou, zmrzlinou či likéry. Vyzkoušet můžete vídeňskou kávu se šlehačkou, alžírskou s vaječným likérem nebo třeba irskou s whiskey a smetanou.