Jídla, která vás v létě zchladí

Jídla, která vás v létě zchladí

To, jestli se s radostí sluníte a užíváte si teplé dny, nebo se koupete ve vlastním potu, do velké míry záleží na tom, co jíte. Některé potraviny tělo zahřívají, jiné chladí. Které potraviny jíst a jaká jídla připravit, když teploty překročí třicítku?

Horké a chladné potraviny

Tradiční čínská medicína rozlišuje potraviny na horké a chladné podle toho, jak působí na organismus. Horké (jang) ho ohřívají, zatímco chladné (jin) ho ochlazují a tím ovlivňují i poměr sil jin a jang v těle. 

Mezi zahřívací potraviny patří třeba pohanka, uzené maso, chilli, skořice nebo meruňky. Mezi ty chladné pak třeba citrusy, jogurty, sója, tofu nebo zelený čaj. Pokud jste horká hlava, dokážou vás navíc zahřívací potraviny ještě víc rozpálit. Kliďasy zase příjemně nabudí k akci. 

Lehké letní vaření

Jak tedy vyzrát na horké letní teploty i v kuchyni? Dejte přednost rychlému zpracování před dlouhým vyvařováním a zásobte se potravinami, které tělo umí ochladit. Patří k nim čerstvé ovoce a zelenina, drůbeží a králičí maso, rýže, pšenice, jogurt nebo tvaroh – samé lehce stravitelné suroviny, které stačí krátce a rychle upravit. Tady je pár našich tipů:

  • Čerstvé ovoce jezte syrové nebo jej nakrájejte a promíchejte do svěžího salátu. Ideální je také jako smoothie, které si můžete vzít i s sebou na letní výlet. Za pár vteřin hotové a kvalitně rozdrcené bude ve stolním mixéru ETA.
  • Maso a ryby jen zlehka opečte s olivovým olejem a podávejte s dušenou rýží, pečenou zeleninou nebo míchaným salátem. Skvělé bude taky na grilu. Vyzkoušejte naše recepty na kuřecí souvlaki s tzatziki, krevetové špízy nebo na domácí lososové burgery.
  • Zeleninu jezte také čerstvou nebo jako salát. Tělo zahřívají zeleninové polévky i omáčky, proto se jim v létě raději vyhněte. Vyzkoušet ale můžete třeba studenou zeleninovou polévku gazpacho.

Jak vyzrát na letní vaření? Pořiďte si pomocníky, kteří toho spoustu udělají za vás. Jedním z nich je ETA Pečenka, do které naskládáte maso, brambory a zeleninu a necháte je společně upéct do šťavnaté měkkosti. Pomůže také chytrý varný hrnec Leonardo, do kterého stačí vložit suroviny a zvolit program. Nakrájí zeleninu a uvaří z ní polévku nebo se sám postará o křupavé houstičky k snídani. 

ETA TIP: rychlá a skvělá letní večeře? Udělejte si doma božské sendviče s krůtím masem a šunkou nebo svěřte sendvičovači ETA Sorento přípravu lívanců. Rychlé a jednoduché.

Rozumný pitný režim a horké nápoje

Ovoce a zelenina obsahují hodně vody, ale nezapomínejte k tomu také dostatečně pít. I když se nepotíte, tělo spotřebovává tekutiny v teple více než v zimě. Ideální je čistá voda, minerálka, zelený, černý či mátový čaj a bezinková limonáda, to vše také patří mezi studené potraviny. Vysvětluje to záhadu, proč beduíni v horké poušti s oblibou sedí u horkého čaje a není jim horko. 

Vědci z univerzity v Ottawě prokázali, že v podnebí s nízkou vlhkostí funguje horký nápoj jako spouštěč pocení, což tělo v důsledku ochlazuje. Naopak chladné nápoje mají obrácený efekt, takže se dlouhodobě nezchladíte, ale spíš si přivodíte bolení v krku z rychlého střídání vysokých teplot.

Co raději vynechat?

Některé potraviny vás dokážou zahřát na dlouhou dobu. Vyhněte se proto raději krémovým zeleninovým polévkám, dušeným masům a omáčkám, uzenému masu, kávě nebo alkoholu. 

Mezi zahřívací jídla patří také ta, která se dlouho vaří. Kachní pečínku nebo vařené koleno proto nechejte na zimu. 


Skvělou variantou pro letní vaření může být příprava potravin v parním hrnci, do kterého vložíte zeleninu, maso nebo ryby a povaříte je lehce nad párou. 

Jaké potraviny vás v létě osvěží?

ZELENINA:

Chřest

Špenát

Rebarbora

Brokolice

Květák

Rajčata

Okurky

Celer

Papriky

Lilek

Cukety

Saláty

Čekanka

Ředkvičky a bílá ředkev

Kyselé zelí

Houby

Olivy

Avokádo

 

OVOCE:

Jahody

Angrešt

Rybíz

Maliny

Vodní meloun

Višně

Borůvky

Jablka

Hrušky

Hroznové víno 

Ananas

Banány

Mango

Citrusy

Kiwi

MASO:

Drůbež

Králík

OSTATNÍ SUROVINY:

Tofu

Sójové mléko 

Tvaroh

Smetana

Jogurt

Kešu ořechy

Olivový, sezamový a slunečnicový olej

Sójová omáčka

Výhonky a klíčky