Jak se v létě účinně zchladit

Jak se v létě účinně zchladit

To, jestli se s radostí sluníte a užíváte si teplé dny, nebo se koupete ve vlastním potu, do velké míry záleží na tom, co jíte. Některé potraviny tělo zahřívají, jiné chladí. Tyhle vám zpříjemní den, i když teplota už dávno přesáhla třicítku.

 

Horké a chladné potraviny rozlišuje tradiční čínská medicína podle toho, jak působí na organismus. Horké (jang) ho ohřívají, chladné (jin) ho ochlazují a tím ovlivňují i poměr sil jin a jang v těle. Jejich harmonie se stará o vaše zdraví. Každý člověk má přirozeně jiný poměr těchto sil podle své povahy a do rovnováhy je dostane způsobem života i stravováním. Pokud se snadno rozčílíte nebo vás vyvede z míry každá drobnost, horká jídla vás ještě víc rozpálí, pokud jste naopak velmi klidní, ostřejší jídla vás příjemně nakopnou k akci. To, co jíme, se mění i podle ročních období, v zimě se potřebujeme zahřát, v létě zchladit. Všímejte si, jak se po jídle cítíte a podle toho poměr prohřívacích a studených potravin upravte. 

 

 

Lehké letní vaření

 

Mezi chladné potraviny patří především čerstvé ovoce a zelenina, drůbeží a králičí maso, rýže, pšenice, jogurt nebo tvaroh – samé lehce stravitelné suroviny, které stačí krátce a rychle upravit. Čerstvé ovoce jezte jen tak, promíchejte na salát místo dezertu nebo jezte s jogurtem či tvarohem k snídani či svačině. Můžete ho také rozmixovat s vodou či mlékem jako smoothie a vzít si ho s sebou na výlet. Maso jen zlehka opečte s olivovým olejem a podávejte s dušenou rýží, pečenou zeleninou nebo míchaným salátem. V horku se nikomu nechce stát u plotny. Šalamounsky to vyřeší pečenka, do které naskládáte maso a zeleninu a společně se upečou do šťavnaté měkkosti. Chutě se krásně prolnou i bez vašich zásahů. 
 

 

Rozumný pitný režim

 

Ovoce a zelenina obsahují hodně vody, ale nezapomínejte dostatečně pít. I když se nepotíte, tělo spotřebovává tekutiny v teple více než v zimě. Ideální je čistá voda, minerálka, zelený, černý či mátový čaj a bezinková limonáda, to vše také patří mezi studené potraviny. Vysvětluje to záhadu, proč beduíni v horké poušti s oblibou sedí u horkého čaje a není jim horko. Vědci z univerzity v Ottawě prokázali, že v podnebí s nízkou vlhkostí funguje horký nápoj jako spouštěč pocení, což tělo v důsledku ochlazuje. Naopak chladné nápoje mají obrácený efekt, takže se dlouhodobě nezchladíte, ale spíš si přivodíte bolení v krku z rychlého střídání vysokých teplot. 
 

 

Jaké potraviny vás v létě osvěží?

 

ZELENINA:

Chřest

Špenát

Rebarbora

Brokolice

Květák

Rajčata

Okurky

Celer

Papriky

Lilek

Cukety

Saláty

Čekanka

Ředkvičky a bílá ředkev

Kyselé zelí

Houby

Olivy

Avokádo

 

OVOCE:

Jahody

Angrešt

Rybíz

Maliny

Vodní meloun

Višně

Borůvky

Jablka

Hrušky

Hroznové víno 

Ananas

Banány

Mango

Citrusy

Kiwi

 

PŘÍLOHY:

Pšenice

Ječmen

Rýže

Fazole

 

MASO:

Drůbež

Králík

 

OSTATNÍ SUROVINY:

Tofu

Sójové mléko 

Tvaroh

Smetana

Jogurt

Kešu ořechy

Olivový, sezamový a slunečnicový olej

Sójová omáčka

Výhonky a klíčky