Chřestové tagliatelle

Chřestové tagliatelle

4 porce

35 minut

Tagliatelle jsou těstoviny, které se tradičně vyrábějí v italských oblastech Emilia-Romagna a Marche. Jsou to ploché dlouhé nudle o šířce 0,65 až 1 cm. Můžete si je koupit v obchodě nebo připravit čerstvé doma. Mívají porézní hrubou strukturu a nasají tak všechny chutě omáček a dalších použitých surovin. V jarním období si můžete vychutnat tagliatelle s chřestem, přezdívaným královská zelenina.

Suroviny:

330 g hladké mouky
3 vejce
1 svazek zeleného chřestu 
4 lžíce přepuštěného másla ghí
8 stroužků česneku
50 ml bílého vína
100 g sušených rajčat
šťáva z 1 citrónu 
olivový olej 
hrubozrnná sůl 
parmezán dle chuti

Kuchyňský robot Gratus Kuliner

Postup:

  1. Z mouky a vajec vypracujte po dobu 10 minut s pomocí kuchyňského robota Gratus hladké těsto, které nechejte odpočinout v lednici alespoň 30 minut. Použijte nástavec na válení těsta a vyválejte z těsta tenké pláty. Vyměňte nástavec za kráječ na široké nudle a nakrájejte z vyváleného těsta tagliatelle. 
     
  2. Připravte si hrnec, ve kterém přiveďte k varu osolenou vodu. V takto připravené vodě vařte tagliatelle po dobu 3 minut nebo do doby, než budou al dente. Poté odstavte hrnec z plotny, přidejte pár kapek olivového oleje, promíchejte. Vodu slejte a tagliatelle opláchněte ve studené vodě, aby se neslepily. 
     
  3. Na pánvi rozpusťte půl lžíce přepuštěného másla ghí. Jakmile je pánev rozpálená, přidejte prolisovaný česnek a restujte do doby, než se krásně rozvoní po kuchyni. Poté přidejte celé oddenky chřestu a přilijte bílé víno, přiklopte pokličkou a nechejte chvíli dusit. Jakmile se víno vyvaří, přidejte půl lžíce másla ghí pro zjemnění. Jakmile je chřest měkký, odstavte pánev z plotny. 
     
  4. Zbývající 3 lžíce přepuštěného másla ghí rozpusťte v menším hrnci, přidejte k němu citrónovou šťávu a promíchejte, aby se vše spojilo. 
     
  5. Do pánve s chřestem a česnekem přidejte uvařené těstoviny, na větší kousky nakrájená sušená rajčata a přelijte přepuštěným máslem ghí s citrónovou šťávou. 
     
  6. Podávejte posypané hrubozrnnou solí a nastrouhaným parmezánem.