Krůtí kuličky

Krůtí kuličky

 

4 porce

 

30 minut

Krůtí maso má nízký obsah tuku a vyšší podíl zinku a vitaminu B12. Je snadno stravitelné, a tak jej můžou jíst i malé děti nebo lidé v rekonvalescenci. Doporučuje se sportovcům, ale tyhle skvělé krůtí kuličky si užijí všichni. Servírujte je třeba po italském způsobu s rajčatovou omáčkou a těstovinami, nebo na zeleninovém salátu.

Suroviny:

1 červená cibule

6 lžic olivového oleje

500 g krůtích prsou

1 hrst čerstvých bylin (rozmarýn, oregano, bazalka, tymián, meduňka, libeček, estragon)

2 řapíky celeru nebo 1 hrst listového celeru

½ citronu

1 žloutek

sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

1. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a opečte na 1 lžíci oleje dozlatova. Odstavte a nechte trochu zchladnout.

2. Mezitím maso umelte najemno v mlýnku na maso v robotu Gratus, bylinky a celer nasekejte nadrobno. Promíchejte, postrouhejte kůrou z ½ citronu a zakápněte citronovou šťávou (zhruba 2 lžíce). Osolte, opepřete, zakápněte 1 lžičkou oleje a vmíchejte žloutek a opečenou cibuli. Ze směsi odkrajujte lžící kousky a tvarujte z nich kuličky.

3. Zbylý olej rozehřejte a opečte na něm kuličky ze všech stran dozlatova, na středním stupni to trvá zhruba 8 minut. Použít můžete i Pečenku – rozehřejte v ní olej, naskládejte do ní kuličky, pečte 5 minut, obraťte a dopečte 5 minut dozlatova.