Žemlovka

Žemlovka

 

8 porcí

 

80 minut + namočení rozinek

Nad žemlovkou mnoho lidí ohrnuje nos, ale to asi neochutnali voňavou zapečenou křupavou zemlbábu, ve které se střídají vrstvy šťavnatých sladkých jablíček s rozinkami s pečivem. Díky sněhu z bílků získá toto jednoduché jídlo punc svátečního dezertu. Poprašte ho moučkovým cukrem a podávejte vlažné.

Suroviny:

30 g rozinek

3 lžíce rumu

8 den starých rohlíků

6 jablek

2 vejce

500 ml mléka

1 lžička mleté vanilky

1 lžíce mleté skořice

150 g krupicového cukru (nebo dle sladkosti jablek)

250 g plnotučného tvarohu

½ bio citronu

máslo na vymazání

ETA Pečenka

ruční šlehač ETA Lento

robot Gratus s nástavcem na strouhání

Postup:

1. Rozinky namočte na 30 minut do rumu.

 

2. Mezitím pokrájejte rohlíky na kolečka, jablka oloupejte, zbavte jádřince a nastrouhejte na plátky (dobře to jde na struhadle typu mandolína nebo na nástavci na strouhání u robotu Gratus). Bílky oddělte od žloutků. Pečenku vymažte máslem a dno vyskládejte vrstvou rohlíků.

 

3. Mléko smíchejte se žloutky, vanilkou, skořicí a polovinou cukru. Tvaroh promíchejte se 2 lžícemi cukru a přidejte nastrouhanou citronovou kůru. Rozinky slijte a vmíchejte do tvarohu.

 

4. Rohlíky lehce přelijte mléčnou směsí, poklaďte polovinou nastrouhaných jablek, zakryjte vrstvou rohlíků, přelijte mléčnou směsí a potřete tvarohem. Pokryjte další vrstvou rohlíků, přelijte ji mléčnou směsí, přidejte zbylá jablka, naskládejte navrch poslední vrstvu rohlíků a zalijte zbylým mléka. Pečte zhruba 35–40 minut, dokud povrch lehce nezhnědne.

 

5. V míse vyšlehejte z bílků se zbylým cukrem tuhý sníh. Rozetřete ho na povrch žemlovky, můžete ho nastříkat i z cukrářského sáčku. Nechte zhruba 10 minut zapéct, až špičky sněhu lehce zezlátnou. Vypněte pečenku a nechte žemlovku zhruba 30 minut chladnout, pak podávejte.