Žemlovka

8 porcí
80 minut + namočení rozinek
Nad žemlovkou mnoho lidí ohrnuje nos, ale to asi neochutnali voňavou zapečenou křupavou zemlbábu, ve které se střídají vrstvy šťavnatých sladkých jablíček s rozinkami s pečivem. Díky sněhu z bílků získá toto jednoduché jídlo punc svátečního dezertu. Poprašte ho moučkovým cukrem a podávejte vlažné.
Suroviny:
30 g rozinek
3 lžíce rumu
8 den starých rohlíků
6 jablek
2 vejce
500 ml mléka
1 lžička mleté vanilky
1 lžíce mleté skořice
150 g krupicového cukru (nebo dle sladkosti jablek)
250 g plnotučného tvarohu
½ bio citronu
máslo na vymazání
ETA Pečenka
ruční šlehač ETA Lento
robot Gratus s nástavcem na strouhání
Postup:
1. Rozinky namočte na 30 minut do rumu.
2. Mezitím pokrájejte rohlíky na kolečka, jablka oloupejte, zbavte jádřince a nastrouhejte na plátky (dobře to jde na struhadle typu mandolína nebo na nástavci na strouhání u robotu Gratus). Bílky oddělte od žloutků. Pečenku vymažte máslem a dno vyskládejte vrstvou rohlíků.
3. Mléko smíchejte se žloutky, vanilkou, skořicí a polovinou cukru. Tvaroh promíchejte se 2 lžícemi cukru a přidejte nastrouhanou citronovou kůru. Rozinky slijte a vmíchejte do tvarohu.
4. Rohlíky lehce přelijte mléčnou směsí, poklaďte polovinou nastrouhaných jablek, zakryjte vrstvou rohlíků, přelijte mléčnou směsí a potřete tvarohem. Pokryjte další vrstvou rohlíků, přelijte ji mléčnou směsí, přidejte zbylá jablka, naskládejte navrch poslední vrstvu rohlíků a zalijte zbylým mléka. Pečte zhruba 35–40 minut, dokud povrch lehce nezhnědne.
5. V míse vyšlehejte z bílků se zbylým cukrem tuhý sníh. Rozetřete ho na povrch žemlovky, můžete ho nastříkat i z cukrářského sáčku. Nechte zhruba 10 minut zapéct, až špičky sněhu lehce zezlátnou. Vypněte pečenku a nechte žemlovku zhruba 30 minut chladnout, pak podávejte.