Cibulový koláč (Fränkischer Zwiebelkuchen)

8 porcí
100 minut + odležení
Německý slaný koláč nechybí u našich západních sousedů na žádné slavnostní události, dokonce se podává i na svatbách. Pečením cibule nádherně zezlátne a zesládne, její štiplavý odér zmizí a při vášnivém polibku nehrozí faux pas. Recept si každý upravuje podle své chutě, základ však zůstává – žlutá cibule, slanina, zakysaná smetana a výrazný sýr. Zwiebelkuchen nádherně provoní vaši kuchyň a podávat jej můžete teplý i studený. Pokud náhodou zbyde, můžete si ho zabalit s sebou do práce na oběd. Hodí se i na piknik.
Suroviny:
Těsto:
150 g hladké mouky
120 g másla
špetka soli
špetka moučkového cukru
4 lžíce ledové vody
2 lžíce zeleninového vývaru
Náplň:
3 cibule
150 g slaniny
špetka kmínu
špetka mletého černého pepře
špetka mletého muškátového oříšku
2 snítky tymiánu
450 g tučné zakysané smetany
3 vejce
60 g sýru typu ementál nebo gruyère
robot ETA Gratus s hnětacím hákem
váleček
pánev
potravinářská fólie
pečicí papír
1 hrst suchých fazolí
Postup:
1. Do mísy robotu prosejte mouku, nakrájejte máslo, osolte, přidejte cukr, vodu a vývar. Pomocí hnětacího háku vypracujte hladké těsto. Pokud nemáte robot, zapracujte nejdříve máslo do mouky pomocí nože, až směs začne připomínat drobenku, přidejte zbylé suroviny a rychle uhněťte hladké pružné těsto. Vytvarujte z něj kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte do lednice alespoň na 1 hodinu.
2. Odpočinuté těsto vyválejte do tvaru čtverce, jehož strany jsou zhruba o 3 cm delší než dno pečenky. Těsto přeneste na pečicí papír a vložte do pečenky. Propíchejte ho na několika místech vidličkou, aby se při pečení nenafukovalo. Zakryjte druhým pečicím papírem a posypte suchými fazolemi. Dejte na 10 minut zapéct, papír s fazolemi odstraňte a pečte ještě 10 minut.
3. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Slaninu nakrájejte na drobné kostičky a pozvolna opečte na pánvi, dokud se neuvolní trocha tuku. Přidejte cibuli a restujte ji lehce dozlatova. Směs přesuňte do misky, přidejte veškeré koření, tymián, smetanu, vejce a strouhaný sýr a důkladně promíchejte.
4. Náplň nalijte na těsto do pečenky a pečte zhruba 35 minut, až se na okrajích zpevní a uprostřed získá konzistenci pudinku. Před podáváním nechte mírně vychladnout.