Cibulový koláč (Fränkischer Zwiebelkuchen)

Cibulový koláč (Fränkischer Zwiebelkuchen)

 

8 porcí

 

100 minut + odležení

Německý slaný koláč nechybí u našich západních sousedů na žádné slavnostní události, dokonce se podává i na svatbách. Pečením cibule nádherně zezlátne a zesládne, její štiplavý odér zmizí a při vášnivém polibku nehrozí faux pas. Recept si každý upravuje podle své chutě, základ však zůstává – žlutá cibule, slanina, zakysaná smetana a výrazný sýr. Zwiebelkuchen nádherně provoní vaši kuchyň a podávat jej můžete teplý i studený. Pokud náhodou zbyde, můžete si ho zabalit s sebou do práce na oběd. Hodí se i na piknik.

Suroviny:

Těsto:

150 g hladké mouky

120 g másla

špetka soli

špetka moučkového cukru

4 lžíce ledové vody

2 lžíce zeleninového vývaru

 

Náplň:

3 cibule

150 g slaniny

špetka kmínu

špetka mletého černého pepře

špetka mletého muškátového oříšku

2 snítky tymiánu

450 g tučné zakysané smetany

3 vejce

60 g sýru typu ementál nebo gruyère

 

ETA Pečenka

robot ETA Gratus s hnětacím hákem

váleček

pánev
potravinářská fólie

pečicí papír

1 hrst suchých fazolí

Postup:

1. Do mísy robotu prosejte mouku, nakrájejte máslo, osolte, přidejte cukr, vodu a vývar. Pomocí hnětacího háku vypracujte hladké těsto. Pokud nemáte robot, zapracujte nejdříve máslo do mouky pomocí nože, až směs začne připomínat drobenku, přidejte zbylé suroviny a rychle uhněťte hladké pružné těsto. Vytvarujte z něj kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte do lednice alespoň na 1 hodinu.

 

2. Odpočinuté těsto vyválejte do tvaru čtverce, jehož strany jsou zhruba o 3 cm delší než dno pečenky. Těsto přeneste na pečicí papír a vložte do pečenky. Propíchejte ho na několika místech vidličkou, aby se při pečení nenafukovalo. Zakryjte druhým pečicím papírem a posypte suchými fazolemi. Dejte na 10 minut zapéct, papír s fazolemi odstraňte a pečte ještě 10 minut.

 

3. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Slaninu nakrájejte na drobné kostičky a pozvolna opečte na pánvi, dokud se neuvolní trocha tuku. Přidejte cibuli a restujte ji lehce dozlatova. Směs přesuňte do misky, přidejte veškeré koření, tymián, smetanu, vejce a strouhaný sýr a důkladně promíchejte.

 

4. Náplň nalijte na těsto do pečenky a pečte zhruba 35 minut, až se na okrajích zpevní a uprostřed získá konzistenci pudinku. Před podáváním nechte mírně vychladnout.