Chřestový quiche

Quiche je tradiční francouzský druh slaného koláče, který se hodí jako předkrm, ale je možné ho podávat i jako lehkou večeři. Je poměrně snadný na přípravu a použít můžete cokoliv, co najdete doma v chladničce. V sezóně chřestu by byla škoda si jej nepřipravit právě s touto skvělou a zdravou zeleninou, která obsahuje spoustu vitamínů a výživných látek.
Suroviny:
Těsto:
125 g špaldové mouky
125 g hladké mouky
½ lžičky soli
115 g másla
3-4 lžíce studené vody
Náplň:
1 svazek chřestu
1 střední pórek
150 g uzené goudy
8 vajec
125 ml smetany na šlehání
250 ml plnotučného mléka
1 lžíce olivového oleje
sůl, pepř dle chuti
Postup:
- V kuchyňském robotu Gratus vypracujte z mouky, soli, másla a vody těsto. Pokud se bude drobit, zpracujte ho ještě v rukách, aby drželo hezky pohromadě. Na pomoučeném válu těsto ještě trochu propracujte. Zabalte ho do fólie a nechejte alespoň 30 minut odpočinout v chladničce. Těsto si můžete připravit také den nebo dva dopředu, v lednici vydrží.
- Vyndejte těsto z lednice a vyválejte z něj čtverec velikosti přibližně 50 cm. Pečenku vymažte máslem a vysypte moukou, vložte do ní vyválené těsto a lehce jej propíchejte vidličkou. Na těsto vložte pečící papír, zatižte ho suchými fazolemi a pečte v Pečence přibližně 15-20 minut. Po této době odstraňte pečící papír i s fazolemi a těsto pečte ještě dalších 10-15 minut do zlatova. Poté vypněte Pečenku a korpus nechejte vychladnout.
- V pánvi si rozehřejte olivový olej, přidejte pór nakrájený na tenké plátky a restujte přibližně 5 minut do doby, než začne měknout. Přidejte celé oddenky očištěného chřestu a opékejte dalších 5 minut. Chřest by si měl zachovat zelenou barvu a měl by být křupavý. Neměl by být příliš měkký, bude se ještě zapékat. Opepřete jej a nechejte mírně vychladnout.
- Ručním šlehačem vyšlehejte vajíčka se smetanou a mlékem, přidejte ¾ nastrouhané goudy, osolte a opepřete.
- Na vychladlý korpus rozprostřete rovnoměrně chřest a pór a zalijte vaječnou směsí. Posypejte zbývajícím sýrem.
- Nasaďte víko a Pečenku zapněte. Pečte 30-35 min, dokud quiche nebude nafouklý a zlatavý. Před podáváním jej nechejte 10 minut vychladnout. Quiche můžete servírovat teplý, studený nebo při pokojové teplotě.