Zelná polévka s fazolemi

Zelná polévka s fazolemi

6 porcí

45 minut

Zdá se vám kombinace zelí a fazolí poněkud netypická? V tomhle provedení inspirovaném italskou kuchyní si ji jistě zamilujete. Plná chuť a snadná příprava díky multifunkčnímu tlakovému hrnci udělají ze zelné polévky s fazolemi jeden z vašich oblíbených rodinných receptů. 

 

Suroviny:

100 g sušených menších fazolí
2 lžíce olivového oleje
100 g pancetty nakrájené na proužky
1 cibule nasekaná nahrubo
250 g nakrájeného čerstvého zelí
1 větší brambor nakrájený na kostky
1 stonek řapíkatého celeru nakrájený na kostky
200 g rajčatového pyré
1,5 l zeleninového vývaru
½ lžičky kmínu
chilli vločky dle chuti
sůl a pepř dle chuti 

multifunkční tlakový hrnec ETA Tauro

Postup:

  1. Fazole důkladně propláchněte, vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byla alespoň 2 cm nad fazolemi. Hrnec nastavte na program Tlakové vaření na 10-15 minut a nechte fazole uvařit na skus, během dalšího vaření ještě změknou. Jakmile se dovaří, přeceďte je a nechte stranou.   

  2. Hrnec zapněte na program Vaření bez víka. Do hrnce nalijte olej, na který přidejte pancettu a chvíli ji restujte. Poté přidejte cibuli a ještě chvíli opékejte. Postupně přidejte všechnu zeleninu kromě fazolí, přilijte rajčatový protlak a vývar. Osolte, opepřete, přidejte chilli, kmín a nakonec i fazole. 

  3. Vypněte program Vaření bez víka. Hrnec nastavte na program tlakové vaření na 10 minut. Po skončení programu stiskněte tlačítko STOP a odpusťte páru. Polévku podávejte s toskánským chlebem, focacciou nebo bagetkou.  

Zelná polévka s fazolemi