Bramborová kaše se zelím

Netradiční varianta dobře známé přílohy jako by byla stvořená do podzimních plískanic. A není se čemu divit – recept má svůj původ v Irsku, kde se nejrůznější kaše a jiná hřejivá jídla těší velké oblibě. Zelí dodá pokrmu překvapivý šmrnc, a i „obyčejná“ bramborová kaše tak může být díky malé inovaci gurmánským zážitkem.
Suroviny:
1 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
1 menší cibule nakrájená na kostky
400 g zelí
1 kg brambor nakrájených na kostky
125 ml vody
125 ml smetany ke šlehání
sůl, pepř dle chuti
pažitka k podávání
multifunkční tlakový hrnec ETA Tauro
Postup:
- Hrnec zapněte na program Vaření bez víka, přidejte do něj máslo, olej a obojí nechte rozpustit. Přidejte cibuli, kterou restujte 2 minuty, poté k ní přidejte zelí a společně restujte do doby, než zelí změkne. Nakonec do hrnce přidejte brambory a přilijte vodu. Osolte, opepřete. Vypněte program Vaření bez víka.
- Nasaďte víko a zapněte program Tlakové vaření na 5 minut. Po skončení programu stiskněte tlačítko STOP, odpusťte tlak a sundejte víko. Obsah hrnce přemístěte do misky, zalijte smetanou a společně rozmixujte do požadované konzistence. Případně ještě dochuťte. Podávejte s máslem a posypané sekanou pažitkou.
Doporučené