Valašský frgál

Valašský frgál

Frgál patří společně se slivovicí či polévkou kyselicí k nejtypičtějším krajovým specialitám na Valašsku. Podle ustáleného výrobního postupu se na Valašsku připravuje pravděpodobně několik století. První písemné zmínky o něm pocházejí z roku 1826. Původně se tak označoval „nepodarek“ - nepovedený koláč, který hospodyně při pečení pokazila. Později se toto již tradiční pečivo peklo většinou na velké svátky (Vánoce, Velikonoce), ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách i v neděli.

Tento unikání pekařský výrobek nemá v okolních zemích obdoby. V prosinci 2013 se proto stal produktem s chráněným zeměpisným označením EU. Pod pojmem „valašský frgál“ nyní smí být prodávány pouze koláče vyrobené na vymezeném území Valašska a splňující několik parametrů. „Pravý“ valašský frgál například má mít v průměru cca 30 cm, váží 600 gramů a je s jednodruhovou náplní. Tou nejčastější bývají hrušky, tvaroh, mák, povidla, ale také jiné druhy ovoce nebo dokonce zelí.  

 

Kynuté těsto na frgály

4 frgály

30 minut

Připravte si pravý Valašský frgál u vás doma. Jak na to? Připravili jsme pro vás recept na samotné těsto a také na několik nejznámějších náplní. Pokud byste si na přípravu sami doma netroufli, můžete využít kurz pečení frgálů přímo na Valašsku ve Velkých Karlovicích . Kurzy jsou pro vás připraveny vždy v sobotu a o letních prázdninách také v úterý. Naučíte se, jak se frgál vyrábí - od chystání těsta a náplně až po upečení. Kromě nové kuchařské dovednosti si odnesete také vlastnoručně vyrobený frgál, certifikát o přijetí do valašského cechu pekařského, zástěru jako dárek, a hlavně nové zážitky.

Suroviny:

500 g hladké mouky 
2 žloutky  
250 ml mléka
40 g droždí
80 g mletého cukru  
špetka soli
50 ml oleje
125 g Hery
citronová kůra

Na potírání:
1 vejce
100 ml mléka

Postup:

  1. Do menší misky dejte trošku mouky, cukru a droždí. Zalijte malým množstvím ohřátého mléka a nechte vzejít kvásek. Mezitím dejte do misky hladkou mouku, vejce, sůl, zbytek cukru, citronovou kůru, Heru (pokojové teploty) a ohřáté mléko. Vlijte kvásek a vypracujte vláčné těsto, překryjte utěrkou a dejte na teplé místo vykynout.   

  2. Po vykynutí těsto rozdělte na bochánky po 240 g a položte na kruhový pečící papír o průměru 32 cm. Bochánky rozválejte válečkem na kruhový tvar o průměru 30 cm.  

  3. Na každý koláč z 240 g těsta přidejte 400 g náplně. Stejnoměrně ji rozetřete po těstě, pouze po obvodu nechte asi 1cm okraj těsta, který potřete připraveným rozšlehaným vejcem.   

  4. Koláč posypte drobenkou. Takto připravený jej nechte ještě chvíli nakynout a pečte v rozehřáté troubě při cca 200 °C.  

  5. Po upečení potřete okraj ještě teplého frgálu mlékem. Na závěr rozehřejte máslo, po odstavení přidejte vanilkový cukr a rum. Touto směsí hojně pokapejte povrch frgálu.  

Valašský frgál

 

Hrušková náplň 

Suroviny:

900 g sušených hrušek 

500 g mletého cukru 

1 dcl rumu  

30 g mleté skořice

30 g badyánu

50 g vanilkového cukru

50 g strouhanky na zahuštění

Postup:

  1. Hrušky pomelte a smíchejte s ostatními surovinami. Vše dobře promíchejte.   
  2. Pro náplň se používají sušené, nikoli čerstvé hrušky kvůli příliš vysokému množství vody v čerstvém ovoci.  

 

Tvarohová náplň

Suroviny:

1 kg tvarohu

4 ks vajec 

240 g mletého cukru

140 g vanilkového cukru

50 g vanilkového pudingu

150 g rozinek

1 dcl rumu

citronová kůra z jednoho citronu

špetka muškátového květu

Postup:

  1. Všechny suroviny dejte do mísy Gratusu a dobře promíchejte.   
  2. Pokud se vám bude zdát směs příliš hustá, použijte na zředění smetanu na šlehání.  

 

Povidlová náplň

Suroviny:

1400 g švestkových povidel

1 dcl rumu

200 g vanilkového cukru

50 g strouhanky na zahuštění

Postup:

  1. Povidla a další suroviny dejte do mísy Gratusu a dobře promíchejte.   
  2. Na závěr přidejte strouhanku na zahuštění.

  

Maková náplň 

Suroviny:

600 g mletého máku

80 g švestkových povidel 

40 g mleté skořice

50 g vanilkového cukru

80 g másla

180 g cukru krupice

1 dcl rumu

100 g hladké mouky

Postup:

  1. Mléko dejte svařit s cukrem krupicí. Když se začne směs vařit, přidejte mletý mák a za stálého míchání směs krátce povařte tak, aby se nepřipálila. Směs nechte vychladnout.   
  2. Mezitím si z másla a trochu mouku připravte jíšku.    
  3. Po vychladnutí přidejte jíšku a ostatní suroviny do směsi máku a vše dobře promíchejte.   

Valašský frgál