Domácí tvarohový koláč

Lehkost tvarohu umocněná jemným piškotovým těstem řadí tento koláč k osvěžujícím a nepřeslazeným dezertům, které i přesto uspokojí mlsné jazýčky a vytvoří hřejivou domácí atmosféru. Aby se vám koláč neomrzel, popusťte uzdu fantazii při zdobení, nebo jej servírujte pokaždé s jiným ovocem.
Suroviny:
250 g polohrubé mouky
125 g másla
200 g moučkového cukru
2 lžíce smetany
1 lžíce rumu
1 vejce
Náplň:
300 g tvarohu
100 ml smetany
2 sáčky vanilkového cukru
1 citron
koláčová forma o průměru 28 cm
Postup:
- Máslo utřete s vejcem a cukrem, přidejte rum a smetanu, a nakonec i mouku.
- Těsto vypracujte a vyválejte na válu. Vložte jej do předem vymazané a vysypané koláčové formy s vyššími okraji.
- Tvaroh ušlehejte se smetanou a vanilkovým cukrem, kůrou a šťávou z jedné poloviny citronu a rozetřete jej na těsto.
- Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte přibližně 50 minut.
- Po vychladnutí koláč nakrájejte na klínky. Můžete jej ozdobit tvarohem i ovocem.
S laskavým svolením Gabriely Končitíkové převzato z knihy 99 sladkých teček Marie Baťové.