Domácí tvarohový koláč

Domácí tvarohový koláč

1 koláč

 

80 minut

 

Lehkost tvarohu umocněná jemným piškotovým těstem řadí tento koláč k osvěžujícím a nepřeslazeným dezertům, které i přesto uspokojí mlsné jazýčky a vytvoří hřejivou domácí atmosféru. Aby se vám koláč neomrzel, popusťte uzdu fantazii při zdobení, nebo jej servírujte pokaždé s jiným ovocem. 

 

Suroviny:

250 g polohrubé mouky
125 g másla
200 g moučkového cukru
2 lžíce smetany
1 lžíce rumu
1 vejce

Náplň:
300 g tvarohu
100 ml smetany
2 sáčky vanilkového cukru
1 citron
koláčová forma o průměru 28 cm

 Postup:

  1. Máslo utřete s vejcem a cukrem, přidejte rum a smetanu, a nakonec i mouku.   

  2. Těsto vypracujte a vyválejte na válu. Vložte jej do předem vymazané a vysypané koláčové formy s vyššími okraji.    

  3. Tvaroh ušlehejte se smetanou a vanilkovým cukrem, kůrou a šťávou z jedné poloviny citronu a rozetřete jej na těsto.   

  4. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte přibližně 50 minut.   

  5. Po vychladnutí koláč nakrájejte na klínky. Můžete jej ozdobit tvarohem i ovocem.      

 

Domácí tvarohový koláč

S laskavým svolením Gabriely Končitíkové převzato z knihy 99 sladkých teček Marie Baťové.