Zdravý dort

Název zdravý dort je sice malinko zavádějící, když však přihlédneme k obsahu ořechů, které zde nahrazují mouku, lze jej minimálně prohlásit za nabitý živinami. Zároveň může být skvělou alternativou pro celiaky, kteří se mouce vyhýbají z důvodu nesnášenlivosti lepku.
Suroviny:
8 vajec
250 g moučkového cukru
250 g oloupaných, jemně nastrouhaných mandlí
130 g jemně nastrouhaných pistáciových oříšků
1 pomeranč (kůra)
1 citron (kůra)
1 lžička rumu
2 lžíce jogurtu
1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
Náplň:
200 g tvarohu
100 ml smetany
100 g moučkového cukru
Posypání:
30 g sekaných mandlí
30 g sekaných pistáciových oříšků
dortová forma o průměru 28 cm
Postup:
- Čtyři vajíčka rozdělte na žloutky a bílky. Ušlehejte cukr se čtyřmi celými vejci a čtyřmi žloutky (z celkových osmi vajec použijte jen čtyři vejce celá a přidejte další čtyři žloutky navíc, čtyři bílky vám tedy zůstanou nazbyt).
- Kůru z jednoho pomeranče a jednoho citronu přidejte spolu s mandlemi, oříšky, jogurtem, rumem a kypřicím práškem k ušlehaným vejcím. Vypracujte těsto.
- Připravte si dortovou formu, tu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Těsto vlijte do formy.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 45 minut.
- Tvaroh se smetanou a cukrem vyšlehejte do jemné hmoty.
- Vychladlý dort rozpulte, naplňte jej polovinou tvarohu. Vrchní část dortu také potřete zbylou náplní a posypte drcenými oříšky. Před servírováním nechejte několik hodin v chladu.
S laskavým svolením Gabriely Končitíkové převzato z knihy 99 sladkých teček Marie Baťové.