Tradiční koblihy

Tradiční koblihy

20 kusů

45 minut + kynutí
 

Masopust je ideální příležitost k tomu si vyzkoušet tradiční recept na domácí nadýchané koblihy. Do plavkové sezóny času dost, tak proč si tu dlooouhou zimu nezpříjemnit něčím tak dobrým. Je libo s rybízovou, meruňkovou nebo jahodovou marmeládou?          

Suroviny:.

230 ml mléka
35 g droždí

60 g másla
500 g hladké mouky + na podsypání
50 g cukru + 1 lžička na kvásek
špetka soli 
3 žloutky

3 lžíce tuzemáku
olej na smažení (řepkový)
džem na naplnění
moučkový cukr na poprášení 

Postup:

1. Zahřejte mléko, aby bylo vlažné. Droždí rozdrobte do mističky a přidejte lžičku cukru. Míchejte, dokud droždí nepovolí a nezačne řídnout. Přimíchejte asi 1/3 ohřátého mléka a promíchejte vidličkou. Nechte stát na teplém místě 15-20 minut.  
2. Do zbylého mléka vložte na kostičky pokrájené máslo a ještě mírně zahřejte, aby se máslo pozvolna rozplynulo, než vzejde kvásek.
3. Mouku vsypte do zadělávací mísy, přidejte cukr, špetku soli a promíchejte. Do mísy vlijte vzešlý kvásek. Ujistěte se, že mléko s máslem nejsou horké a poté prošlehejte se žloutky a tuzemákem. Směs přilijte do mísy a pomocí nástavce typu hák zadělejte těsto. Nechte robot zpracovávat těsto asi 10 minut. Pak mísu zakryjte fólií a nechte 1-1,5 hodiny kynout.
4. Těsto po nakynutí vyklopte na pomoučený vál. Krátce propracujte. Koblihy můžete připravit 2 způsoby. Ten první je rychlejší. Těsto rozválejte na plát silný cca 1,5 cm. Skleničkou nebo vykrajovátkem vykrájejte kolečka a nechte na vále kynout 20 minut. Druhý způsob je, že těsto rozdělíte na 20 kousků a z každého uválíte kuličku. Na vále nechte 30 minut kynout. První způsob je rychlejší a jednodušší. Ten druhý, kdy z těsta vyvalujete kuličky, může být možná a malinko pomalejší, ale koblihy budou krásně kulaté.

5. Po nakynutí koblížky vkládejte do rozehřátého oleje. Toho by mělo být v hrnci dost na to, aby se koblížky nedotýkaly dna, ale pěkně plavaly. Smažte po 2 minutách z každé strany. Při smažení první strany můžete přiklopit poklicí – ještě o trochu více nakynou. Usmažené koblihy pokládejte na papírovou utěrku a nechte vychladnout. 
6. Po zchladnutí koblihy naplňte dlouhou trubičkou, která je určená právě k plnění koblih. Poprašte moučkovým cukrem a podávejte.