Croissanty – rychlejší, ale stále poctivé

Croissanty – rychlejší, ale stále poctivé


8 kusů

180 minut
 

Příprava domácích croissantů je poměrně náročná výzva, ale zdárné ukončení vás odmění úchvatnou, delikátní chutí. Pod křupavým povrchem se skrývá super vláčné, nadýchané těsto, které chutná a voní po másle. Už při pečení se nebudete moct dočkat, až si na něm pochutnáte. Nenechte se však zlákat a troubu za žádnou cenu neotevírejte dříve, než se croissanty dopečou. Celá ta krása by vám spadla a spousta hodin by přišla vniveč.        

Suroviny:.

250 g másla
520 g hladké mouky
8 g sušeného droždí
50 g cukru
7 g soli
160 ml vlažné vody
160 ml vlažného mléka
40 g másla (změklého)
Vejce a mléko na potření

Postup:

1.Kostku másla vyndejte z lednice a pusťte se do přípravy kynutého těsta.

2. Do robotu vsypte mouku, sušené droždí, cukr a sůl. Promíchejte. Přilijte vodu s mlékem a pusťte robota na nízké otáčky. Nechte 3 minuty míchat.

3. Po 3 minutách přidávejte postupně na kostky pokrájené změklé máslo (40 g). Zvyšte rychlost otáček a zadělávejte těsto dalších 5 – 7 minut. Přendejte těsto do mísy, vytvarujte pěkný bochánek a zakryjte mísu potravinářskou fólií. Nechte v lednici kynout 90 minut.

4. Nyní se pusťte do vyvalování másla, které jste si vyndali z lednice. Nejlépe se rozvalujte po 30 – 40 minutách stání při pokojové teplotě. K ruce si vezměte 2 archy pečicího papíru a odměřte si obdélník o něco málo větší než papír velikosti A4. Namalujte si čáry na papír tužkou a pak po naznačených linkách přeložte (oba archy najednou, přitisknuté na sebe). Doprostřed mezi papíry položte kostku másla, překryjte archem papíru, přehněte znovu po liniích, aby se vám narýsovaný prostor uzavřel a máslo při vyvalování nevytékalo, resp. aby ho šlo snadno vyválet do pravidelného tvaru obdélníku. Máslo pod papírem dlaněmi stlačte. Poté válečkem rozválejte do celého prostoru obdélníku. Přendejte na tác nebo na plech a uložte do lednice.

5. Nakynuté těsto přendejte na lehce pomoučenou pracovní plochu. Vyválejte na obdélník velký široký stejně, jako šíře máslového obdélníku – tedy něco málo přes 20 cm a na délku o 1/3 delší, než je délka máslového obdélníku – tedy asi 50 cm. Poté těsto přehněte přes arch pečicího papíru a přendejte na velký tác nebo plech (ten je vhodné si také vyložit pečicím papírem). Přendejte do lednice na 20 – 30 minut.

6. Těsto vyndejte z lednice a připravte si i máslový obdélník. Kynuté těsto znovu trochu rozválejte, aby se dostalo do požadované velikosti. Pokud se vám nepodařilo vyválet pravidelný obdélník, tak hrany rádýlkem odřízněte. Pokud je třeba, lehce podsypejte moukou. Obdélník kynutého těsta před sebe po délce položte. Z máslového obdélníku opatrně stáhněte jeden arch pečicího papíru. Pomocí druhého překlopte na levou stranu kynutého těsta – 2/3 délky kynutého těsta tak bude překrývat máslový plát. Z máslového plátu odstraňte druhý pečicí papír. Volnou – tedy poslední třetinu kynutého těsta přehněte přes máslový plát. Pravou stranu kynutého těsta překrytou máslem přehněte přes již složenou část. Jemně pomoučněte a pak zlehka vyvalujte těsto ve směru nahoru a dolu. Vyvalujte do stejné velikosti jako předtím (cca 22x47 cm). 

7. Nyní budete překládat těsto po čtvrtinách – oba konce přehněte dovnitř, aby se uprostřed dotkly. Pak těsto složte jako knihu – tedy přeložte na polovinu. Lehce poválejte a přendejte na tác vyložený pečicím papírem. Překryjte utěrkou a uložte do lednice na 3 – 5 hodin. Můžete případně nechat chladit i přes noc, ale v tom případě je lepší zakrýt těsto mikrotenovým sáčkem, aby neokoralo. Chladit můžete těsto i během jednotlivých fází překládání (cca 20 min. během jednotlivých fází)  – lépe tak uhlídáte, že máslo příliš nepovolí a nezačne se vsakovat do kynutého těsta (to ovlivňuje lístkování těsta). 

8. Vychlazené těsto rozválejte na obdélník široký asi 25 cm. Nakrájejte na 8 trojúhelníků a každý na základně trochu nařízněte (1 – 2 cm). Srolujte na rohlíčky a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Dejte velký pozor na rozestupy mezi croissanty, protože pečením nabydou. Ideální je pečení na dvou plechách. Nechte kynout 90 minut.

9. Vejce rozšlehejte se lžící mléka. 15 minut před pečením potřete croissanty poprvé. Těsně před vložením do trouby potřete znovu. 

10. Pečte v dobře vyhřáté troubě při 200 °C v režimu horkovzduch. Pečte 17 – 20 minut.