Masopust je v plném proudu – vychutnejte si svátek jídla a veselí

Masopust je v plném proudu – vychutnejte si svátek jídla a veselí

Přestože masopust odkazuje k „opuštění masa“, půst se zatím rozhodně nekoná. Masopustní období je naopak časem hodování, dobrého jídla a zábavy. Ponořte se s námi do víru oslav a připravte si tradiční masopustní pokrmy.

Hodování mezi dvěma půsty

Masopustem se označuje období mezi Vánocemi a předvelikonoční postní dobou. Začíná vždy po svátku Tří králů, tedy 6. ledna, a končí s Popeleční středou, která letos vychází na 26. února. 

Po masopustu nastává čtyřicetidenní velikonoční půst, což vysvětluje tendenci si pořádně dopřát. A jak už název napovídá, maso hraje při masopustním hodování hlavní roli. Mimo tradičních zabijaček probíhají v tomto období také taneční zábavy a veselky. Tři dny před Popeleční středou pak vsí prochází průvod v maskách a pořádají se maškarní bály

V tomto čase se zároveň konávalo nejvíc vesnických svateb. Sňatky uzavřené v době masopustu totiž měly mít podle pověr dlouhého (a šťastného) trvání. Navíc to bylo i praktické – v domácnostech zbylo spoustu zásob a masa ze zabíjaček, a tak bylo o svatební hostinu postaráno. 

Tradiční masopustní pochoutky

Se zmiňovanými zabijačkami, které k období masopustu neodmyslitelně patří, se pojí i vepřové hody. Jídelníčku vévodí vepřová pečínka, guláš nebo pečený bůček. Aby nepřišlo nic nazmar, z částí prasete, které se nekonzumují přímo, vznikají zabijačkové speciality, jako jsou jelita, klobásy, škvarky, ovar či huspenina neboli sulc. Pokud tedy máte tyto klasické české pochoutky v oblibě, je ideální čas si je dopřát.

Tradiční masopustní pochoutky

ETA TIP: Připravte si sváteční pochoutky z vepřového masa v pohodlí domova. Specialistou na zpracování masa je mlýnek Ambo, který kromě mletí zvládne také výrobu a plnění uzenin (klobás, párků i jitrnic). 

Guláš, který se bude rozplývat na jazyku, pak uvaříte v multifunkčním hrnci Tauro s funkcí tlakového i pomalého vaření.

Chybět samozřejmě nesmí dobrá domácí pálenka, která v lednových a únorových mrazech nejen zahřeje, ale i podpoří apetit a trávení. Jako sladká tečka se pak podávají smažené masopustní koblihy nebo cukroví zvané Boží milosti.

Koblihy

Na jaře nechejte trávení odpočinout

Podle křesťanských zvyků končí masopust Popeleční středou, kdy začíná striktní půst. Na stole se objevuje například čočka s vejcem, chléb, krupice či pečené brambory. Odlehčeným jídelníčkem po období hodování, plesů a zabíjaček se však můžete inspirovat i v případě, že křesťanským tradicím neholdujete.

ETA TIP: Během postní doby přijdou vhod chutná bezmasá jídla – ideální příležitost zařadit do jídelníčku luštěniny.