Tartaletky z křehkého těsta s mandlovou frangipane náplní, ovocem a javorovým sirupem

Jestli někde funguje spojení Francie a Itálie bez chyby, pak jsou to tartaletky s frangipane náplní. Francouzské tartaletky jsou po celém světě oblíbeným dezertem pro jejich křehké těsto a malinké košíčky. Účastnice soutěže Food blog roku 2021, na Instagramu jako @megvkuchyni, připravila recept, která tartaletky doplnila jemným mandlovým krémem frangipane.
Suroviny:
1 vejce
2 lžíce vody
70 g moučkového cukru
250 g hladké mouky
125 g studeného másla
špetku soli
Postup:
1. Rozšlehejte si v misce žloutek s vodou a moučkovým cukrem.
2. Hladkou mouku promixujte v sekáčku se studeným máslem a špetkou soli (nebo rozdrobte rukama na vále), aby vznikl takový moučný písek.
3. Přidejte k němu vaječnou směs a rychle zpracujte těsto. Pokud je potřeba, přidejte ještě lžíci studené vody.
4. Těsto zabalte do fólie a dejte na hodinu odpočinout do lednice.
5. Vychlazené těsto s pomocí mouky rozválejte, vykrojte kolečka o velikosti tartaletek (na větší tartaletky 8–10 cm) a těsto do nich opatrně vmáčkněte.
6. Dejte je na půl hodiny zachladit do lednice.
7. Pak rozpalte troubu na 180 °C, dno tartaletek propíchejte vidličkou a 10 min pečte, až začne těsto zlátnout.
8. Vytáhněte těsto z trouby a nechte zchládnout.
Frangipane:
Suroviny:
100 g změklého másla
100 g krupicového cukru
100 g mletých mandlí
2 vejce
špetka soli, vanilky nebo skořice (volitelné)
Postup:
1. Změklé máslo utřete s krupicovým cukrem a zašlehejte vejce.
2. Přimíchejte 100 g mletých mandlí. Můžete přidat špetku soli, vanilky a třeba i skořice.
3. Tuto náplň nastříkejte cukrářským sáčkem na tartaletky. Pokud v nich chcete vyšší vrstvu, udělejte 1,5 dávky.
4. Do mandlové náplně v tartaletkách lehce vmáčkněte ovoce dle chuti a pečte na 160–180 °C (v horkovzdušné troubě) cca 20–25 minut dozlatova.
5. Ještě horké je potřete javorovým sirupem.