Citronový cheesecake

 

10 porcí

 

115 minut

Oblíbený tvarohový koláč získá použitím citronů osvěžující chuť a nádhernou citrusovou vůni. Ideální dezert nejen do horkých letních dnů, ale i jako lehká sladká tečka po nedělním obědě. Nadýchané a zároveň krémové konzistence docílíte postupným šleháním a pečením v horkovzdušné troubě. Pomoci si můžete rendlíkem s vodou umístěným ve spodní části trouby pod koláčovou formou. 

Suroviny:

200 g máslových sušenek

zhruba 3 lžíce vody

500 g mascarpone

250 g plnotučného tvarohu

130 g krupicového cukru

2 bio citrony

špetka soli

2 lžičky vanilkového extraktu

3 vejce

200 g zakysané smetany

 

Rozevírací dortová forma

Pečicí papír

ETA Gratus

Postup:

1. Troubu předehřejte na 180 °C. Dno rozevírací dortové formy vyložte pečicím papírem, formu zavřete a okraje papíru odstřihněte.

2. Sušenky rozmixujte nahrubo v robotu, nebo je vsypte do plastového sáčku a podrťte válečkem nahrubo. Konzistenci volte podle chuti. Pokud máte rádi křupavý korpus, nechte sušenky nahrubo, pokud dáváte přednost jednolitému těstu, rozemelte je najemno. Vsypte je do připravené formy, lehce je pokapejte vodou, promíchejte a upěchujte lžící ke dnu a lehce zvýšeně do stran. Vložte korpus do předehřáté trouby a pečte 10 minut. Vyjměte a nechte mírně zchladnout.

3. Mezitím připravte náplň. V míse prošlehejte mascarpone s tvarohem a cukrem, strouhanou citronovou kůrou a 3 lžícemi citronové šťávy dohladka. Nejprve šlehejte při nižších otáčkách, a jakmile se suroviny začnou spojovat, postupně zvyšujte výkon. Do hladkého krému vmíchejte sůl a vanilkový extrakt a postupně po jednom zapracujte vejce. Práci vám usnadní kuchyňský robot, protože můžete vejce přidávat během míchání a nemusíte šlehač zastavovat. Připravený krém nalijte na předpečený sušenkový korpus.

4. Teplotu v troubě nastavte na 150 °C. Na dno trouby postavte rendlík s vodou. Formu vložte na mřížku uprostřed trouby a pečte 45 minut, pak teplotu snižte na 120 °C a pečte zhruba 20–35 minut, až okraje zpevní, ale střed bude ještě lehce vláčný.

5. Cheesecake opatrně vytáhněte, potřete zakysanou smetanou a vraťte ještě na 5 minut do trouby. Nechte ho vychladnout v mírně pootevřené troubě a pak ho dejte ztuhnout do lednice, nejlépe přes noc. Pokud byste ho hned po upečení vytáhli, mohl by se potrhat nebo by se mu propadl střed.