Pražský koláč

Pražský koláč

 

8 porce

 

140 minut

Kynuté těsto má dlouhou českou tradici, koláče, buchty a plněné knedlíky sloužily ještě ve 20. století jako sladký oběd. Pražský koláč svou velikostí zasytil celou rodinu a díky absenci ovoce nesouvisel s žádnou sezonou. Mimo hlavní město na něj skoro nenarazíte, o to větší důvod upéct si ho doma. Majonéza těsto zjemní, jedná se vlastně o olej a žloutky. Pudinkový krém spojuje oba korpusy, uvařte ho proto spíš hustší. 

Suroviny:

Těsto: 

100 ml vlažného mléka

2 lžíce krupicového cukru

15 g čerstvého droždí 

250 g hladké mouky 

2 vejce

½ lžičky soli

100 g majonézy 

mouka na pomoučení

 

Krém: 

350 ml mléka

75 g krupicového cukru 

dřeň z ½ vanilky nebo pár kapek vanilkové esence

1 sáček vanilkového pudinku 

80 g změklého másla

50 ml smetany ke šlehání 

 

Drobenka: 

30 g polohrubé mouky

30 g másla

30 g krupicového cukru

½ lžičky mleté skořice


robot ETA Gratus s hnětacím hákem, šlehací Flexi metlou a balonovou metlou

 

 

Postup:

 

1. Do poloviny mléka rozdrobte droždí, vmíchejte 1 lžíci cukru a nechte na teplém místě vzejít kvásek, trvá to zhruba 10 minut. 

 

2. Do mísy prosejte mouku, vlijte zbylé mléko, rozklepněte jedno vejce, oslaďte, osolte, přidejte majonézu a uhněťte hladké pružné těsto. Kuchyňský robot s hnětacím hákem udělá práci během 5–10 minut za vás. Jakmile se z těsta tvoří koule a nelepí se na stěny mísy, zakryjte mísu čistou utěrkou a nechte těsto 45 minut kynout, až zdvojnásobí svůj objem.

 

3. Těsto vyklopte na pomoučený vál, vytvarujte z něj bochánek a přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem. Zlehka ho vyválejte do kruhu o průměru zhruba 20 cm, na výšku by měl mít 2–3 cm, můžete ho také vytvarovat hřbetem dlaně. Nechte 30 minut kynout. 

 

4. Mezitím připravte drobenku – mouku, máslo a cukr rozdrobte prsty a vypracujte drobenku. Vmíchejte skořici. 

 

5. Troubu předehřejte na 170 °C. Těsto potřete zbylým prošlehaným vejcem, posypte drobenkou a pečte v předehřáté troubě zhruba 20 minut dozlatova. Pokud tmavne příliš rychle, snižte teplotu na 160 °C. Vyjměte a nechte vychladnout. 

 

6. Mezitím připravte krém. Polovinu mléka ohřejte v rendlíku s cukrem a vanilkou, občas promíchejte, ve zbylém mléce rozmíchejte pudinkový prášek. Jakmile se mléko vaří, snižte teplotu, vmíchejte do něj pudinkovou směs a za stálého míchání vařte do zhoustnutí, zhruba 3–5 minut. Za stálého míchání nechte zchladnout. 

 

7. Do vychladlého krému vmíchejte máslo, aby se krém nesrazil, měly by mít obě suroviny stejnou teplotu. Smetanu ušlehejte na tužší šlehačku, dobře to jde, když je vychlazená, a vmíchejte ji do krému. 

 

8. Koláč podélně rozkrojte a spodní část potřete krémem, nebo ho nastříkejte z cukrářského sáčku. Přiklopte vrchní částí (s drobenkou) a rozkrájejte na kousky.