Syrniky s hruškovo-jablečným kompotem

Syrniky s hruškovo-jablečným kompotem

6 kousků (2 porce)

 


 

Ukrajinské syrniky se dají podávat na řadu způsobů. Na podzim a v zimě příjemně potěší v kombinaci s voňavým kompotem. V létě zase s čerstvým ovocem nebo různými ovocnými omáčky, džemem, čokoládovou omáčkou i oříškovým máslem.         

Suroviny:

Syrniky:
1 tvaroh v kostce (v pozlátku)
1 vejce

1 lžíce moučkového cukru
3 lžíce polohrubé mouky (50 g) + na obalení
ghí na smažení

Hruškovo-jablečný kompot:
1 hruška
1 větší jablko
1-2 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce cukru (nebo podle chuti)
mletá skořice

K podávání:
zakysaná smetana nebo hustý jogurt
ořechy podle chuti
med nebo javorový sirup

Postup:

1. Tvaroh vložte do větší misky, přidejte vejce, cukr a vidličkou propracujte.
2. Do tvarohu zapracujte mouku.
3. Ze směsi oddělujte stejně velké kousky – cca 6 kusů – a z každého vytvarujte rovnoměrně silnou placičku – asi 1-1,5 cm. Při tvarování si ruce i těsto pomoučněte, aby se nelepilo. 
4. Rozehřátou pánev potřete asi lžičkou přepuštěného másla a placičky z obou stran smažte dozlatova – bude to trvat asi 2-3 minuty na každé straně. 
5. Hrušku a jablko oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Přendejte do hrnce. Zakápněte citrónovou šťávou, oslaďte cukrem nebo medem, poprašte skořicí a podlijte 1-2 lžícemi vody. Pod pokličkou duste doměkka.
6. Syrniky podávejte s kompotem, zakysanou smetanou nebo jogurtem, ořechy podle chuti a medem nebo javorovým sirupem.