Špaldový Tarte Tatin s medovými hruškami a levandulí

Špaldový Tarte Tatin s medovými hruškami a levandulí

1 koláč

70 minut

Tato klasická sladká francouzská pochoutka se běžně připravuje s karamelizovanými jablky, avšak Martina Lancingerová z profilu Vaření zdravě živená pro vás připravila recept, ve kterém je tento koláč v novém zdravějším kabátě.   

Suroviny:

Těsto: 
150 g celozrnné špaldové hladké mouky
30 g bílé špaldové hladké mouky
nastrouhaná kůra z 1 citrónu
špetka soli
80 g másla
1 vejce
20 ml vody 

Náplň: 
1 kg oloupaných, pevných hrušek, zbavených jadřinců
40 g másla
80 g medu
80 g xylitolu

šťáva z 1/2 citrónu
1 lžička levandule 

Navíc: 
mandle
zakysaná smetana

Postup:

1. Mouky smíchejte s nastrouhanou citronovou kůrou a špetkou soli. Dále zapracujte na drobné kostičky pokrájené máslo. Když začne vznikat sušší drobenka, přidejte vejce a po chvíli vodu. Vypracované těsto zabalte do fólie a nechte v lednici alespoň 2 hodiny odpočívat. 
2. Hrušky nakrájejte na měsíčky.  
3. Do velkého hrnce vložte máslo, med, xylitol a citronovou šťávu. Rozehřejte a míchejte, dokud se směs nepropojí. Vmíchejte levanduli. Do hrnce vsypte pokrájené hrušky a 15–20 minut duste na středním až vyšším plamenu. S hruškami míchejte, pokud možno, co nejméně, aby se nepolámaly. Stáhněte z plamene ve chvíli, kdy sirup začne chytat zlatavý nádech a začne karamelizovat.  
4. Formu vyložte pečicím papírem a hrušky vsypte dovnitř. Formou jemně kmitejte ze strany na stranu a zespoda dlaní poklepejte, aby si hrušky „sedly“. Ještě urovnejte vařečkou, pokud nějaká hruška vyčnívá vzhůru.  
5. Těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše na kulatý plát jen o něco větší, než průměr formy. Přendejte na hrušky a okraji „obepněte“ hrušky jako pokličkou. Povrch koláče párkrát propíchněte nožem a poté pečte v troubě vyhřáté na 180 °C cca 40 minut. 
6. Po upečení nechte ve formě 20-30 minut a poté opatrně překlopte na talíř. 
7. Podávejte s nasekanými, nasucho opečenými mandlemi a zakysanou smetanou. 
ETA TIP: Proč xylitol - má nižší kalorickou hodnotu, díky čemuž je koláč o něco „zdravější“.