Švestkový makovec

Švestkový makovec

4 porce

70 minut

Vyzkoušejte lahodný sladkokyselý recept na švestkový makovec od účastnice Food blogu roku 2021, Martiny Lancingerové, na Instagramu přispívající jako @vareni_zdrave_zivena. Léty prověřenou kombinaci švestek s mákem podtrhuje vláčná struktura a chybu byste v tomhle moučníku velmi obtížně. Martina pro něj navíc využívá původní nepřešlechtěnou obilovinu – celozrnnou mouku dvouzrnku, pyšnící se vysokým množstvím bílkovin a vitamínů skupiny B.

Suroviny:

2 středně velká jablka
2 vejce
¾–1 hrnek třtinového cukru
nastrouhaná kůra z 1 citronu
½ hrnku oleje
1 hrnek mléka
1 hrnek mletého máku
1 hrnek polohrubé pšeničné mouky
1 hrnek polohrubé celozrnné mouky dvouzrnky
1 kypřicí prášek do pečiva
špetka soli
švestky
máslo na vymazání formy
hrubá mouka nebo krupice na vysypání formy

Postup:

1. Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a najemno nastrouhejte do velké mísy. 
2. Přidejte vejce, nastrouhanou citronovou kůru, olej, mléko a prošlehejte. 
3. Přidejte sypké suroviny a vařečkou promíchejte. 
4. Těsto nalijte do předem vymazané a vysypané formy a uhlaďte vařečkou. 
5. Navrch vyskládejte přepůlené, vypeckované švestky.
6. Pečte v troubě, vyhřáté na 180 °C asi 50–55 minut.