Švestkový makovec

Vyzkoušejte lahodný sladkokyselý recept na švestkový makovec od účastnice Food blogu roku 2021, Martiny Lancingerové, na Instagramu přispívající jako @vareni_zdrave_zivena. Léty prověřenou kombinaci švestek s mákem podtrhuje vláčná struktura a chybu byste v tomhle moučníku velmi obtížně. Martina pro něj navíc využívá původní nepřešlechtěnou obilovinu – celozrnnou mouku dvouzrnku, pyšnící se vysokým množstvím bílkovin a vitamínů skupiny B.
Suroviny:
2 středně velká jablka
2 vejce
¾–1 hrnek třtinového cukru
nastrouhaná kůra z 1 citronu
½ hrnku oleje
1 hrnek mléka
1 hrnek mletého máku
1 hrnek polohrubé pšeničné mouky
1 hrnek polohrubé celozrnné mouky dvouzrnky
1 kypřicí prášek do pečiva
špetka soli
švestky
máslo na vymazání formy
hrubá mouka nebo krupice na vysypání formy
Postup:
1. Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a najemno nastrouhejte do velké mísy.
2. Přidejte vejce, nastrouhanou citronovou kůru, olej, mléko a prošlehejte.
3. Přidejte sypké suroviny a vařečkou promíchejte.
4. Těsto nalijte do předem vymazané a vysypané formy a uhlaďte vařečkou.
5. Navrch vyskládejte přepůlené, vypeckované švestky.
6. Pečte v troubě, vyhřáté na 180 °C asi 50–55 minut.