Makový pletenec

8 porcí
50 minut + kynutí
Kynuté těsto provází lidstvo odpradávna a mimo chleba se připravuje hlavně ke slavnostním příležitostem. Symbolizuje plodnost, hojnost a život. Rozumí si s většinou surovin, ale s mákem tvoří obzvlášť harmonickou dvojici. Mák těsto krásně zvláční a zároveň díky němu zůstane na svém místě. Pružné těsto lze snadno tvarovat, tak si dejte záležet.
Suroviny:
Těsto:
1 vejce
120 ml mléka
15 g čerstvého droždí
1 lžíce krystalového cukru
350 g hladké mouky
30 g másla
špetka soli
Náplň:
130 g máku
60 g másla
4 lžíce třtinového cukru
160 ml mléka
1 lžička citronové šťávy
robot ETA Gratus s hnětacím hákem a nástavcem mlýnek na mák
Postup:
1. Mák umelte v mlýnku na mák při střední rychlosti. V menším hrnci rozpusťte máslo, přidejte cukr, mléko, mák a citronovou šťávu. Za stálého míchání ohřívejte na mírném stupni do zhoustnutí. Nechte vychladnout.
2. Žloutek oddělte od bílku. Mléko ohřejte zhruba na 30–40 °C. Přidejte rozdrobené droždí, 1 lžičku cukru a 1 lžíci mouky. Rozmíchejte a nechte vzejít kvásek, na teplém místě to trvá zhruba 10 minut.
3. Mezitím dejte do mísy robotu mouku, sůl, změklé máslo, žloutek a cukr. Přilijte vzešlý kvásek a s pomocí hnětacího háku vypracujte vláčné těsto, které se odlepuje od stěn mísy. Těsto lehce posypte moukou a nechte zhruba 1 hodinu kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
4. Troubu předehřejte na 180 °C. Po vykynutí těsto ručně propracujte. Vyválejte tenkou placku vysokou zhruba 3 mm. Celou ji potřete makovou náplní, těsto zaviňte do těsné rolády, a podélně ji rozřízněte. Konce překřižte, přitlačte k sobě a těsto zaviňte do spirály ve tvaru kruhu. Potřete bílkem a pečte 20–30 minut, dokud povrch lehce nezezlátne.