Superchleba

1 bochník
80 minut
Promíchejte zdravější mouky z českého obilí, přidejte byliny, které podporují činnost jater a čistí krev, a upečte si chleba, který vám okysličí tělo a dodá minerály. Ideální začátek dne, zvlášť když suroviny nasypete večer do domácí pekárny ETA Vital Duplica a vzbudí vás ráno vůně chleba.
Suroviny:
175 g pšeničné mouky česká jednozrnka
175 g pšeničné mouky česká červená pšenice
100 g žitné celozrnné mouky
250–300 ml vody
1 sáček sušeného droždí
1 lžička krupicového cukru
1 lžička soli
½ hrsti namočeného lněného semínka(zhruba 4 hodiny)
25 g mletého ostropestřce
1 lžička drceného listu kopřivy
1 lžička drceného lopuchu kořene
1 vrchovatá lžička drcené violky trojbarevné (macešky)
1 lžička drcené anděliky
1 lžička sušeného listu borůvky
mouka na pomoučení (podle potřeby)
máslo na vymazání formy (podle potřeby)
pekárna ETA Vital Duplica
robot Gratus s hnětacím hákem a s nástavcem mlýnek na obilí
chlebíčková forma
Postup:
1. Pokud máte mlýnek na obilí, namelte si čerstvou mouku najemno.
2. Do nádoby pekárny vlijte vodu, vsypte mouky, droždí, cukr, sůl, lněné semínko a byliny. Přiklopte a zapněte program pečení Vital 1. Pokud pekárnu nemáte, promíchejte v míse mouky, sušené droždí, cukr, sůl a bylinky. Přidejte lněné semínko, přilijte vodu a míchejte, až vznikne hladké těsto. Hněťte ho vařečkou nebo použijte kuchyňský robot s hnětacím hákem.
3. Chlebíčkovou formu vymažte máslem a přesuňte do něj těsto. Nebo těsto vyklopte na plech posypaný moukou, pomoučete, zlehka prohněťte a vytvarujte bochánek. Poprašte moukou a nechte 20 minut kynout.
4. Troubu předehřejte na 180 °C. Chléb pečte zhruba 45 minut, až zní na poklep dutě.