Superchleba

Superchleba

 

1 bochník

 

80 minut

Promíchejte zdravější mouky z českého obilí, přidejte byliny, které podporují činnost jater a čistí krev, a upečte si chleba, který vám okysličí tělo a dodá minerály. Ideální začátek dne, zvlášť když suroviny nasypete večer do domácí pekárny ETA Vital Duplica a vzbudí vás ráno vůně chleba.  

Suroviny:

175 g pšeničné mouky česká jednozrnka

175 g pšeničné mouky česká červená pšenice

100 g žitné celozrnné mouky

250–300 ml vody

1 sáček sušeného droždí 

1 lžička krupicového cukru

1 lžička soli

½ hrsti namočeného lněného semínka(zhruba 4 hodiny)

25 g mletého ostropestřce

1 lžička drceného listu kopřivy

1 lžička drceného lopuchu kořene

1 vrchovatá lžička drcené violky trojbarevné (macešky)

1 lžička drcené anděliky

1 lžička sušeného listu borůvky

mouka na pomoučení (podle potřeby)

máslo na vymazání formy (podle potřeby)

 

pekárna ETA Vital Duplica 

robot Gratus s hnětacím hákem a s nástavcem mlýnek na obilí 

chlebíčková forma 

 

Postup:

 

1. Pokud máte mlýnek na obilí, namelte si čerstvou mouku najemno. 

 

2. Do nádoby pekárny vlijte vodu, vsypte mouky, droždí, cukr, sůl, lněné semínko a byliny. Přiklopte a zapněte program pečení Vital 1. Pokud pekárnu nemáte, promíchejte v míse mouky, sušené droždí, cukr, sůl a bylinky. Přidejte lněné semínko, přilijte vodu a míchejte, až vznikne hladké těsto. Hněťte ho vařečkou nebo použijte kuchyňský robot s hnětacím hákem. 

 

3. Chlebíčkovou formu vymažte máslem a přesuňte do něj těsto. Nebo těsto vyklopte na plech posypaný moukou, pomoučete, zlehka prohněťte a vytvarujte bochánek. Poprašte moukou a nechte 20 minut kynout. 

 

4. Troubu předehřejte na 180 °C. Chléb pečte zhruba 45 minut, až zní na poklep dutě.