Šťavnatá svatomartinská husa s červeným zelím a bramborovým knedlíkem

Byť podle pranostik přijíždí svatý Martin na bílém koni, ne vždy s sebou první sníh opravdu přiveze. Čím však nikdy nezklame, je svatomartinské menu, které se neobejde bez mladého vína a tradiční husy. Jak na ni, aby byla chutná a šťavnatá? Tajemství tkví v důkladném nasolení a pomalém pečení.
Suroviny:
1 mladá husa (cca 3 kg)
sůl
kmín
jablka
Postup:
- Den před samotným pečením husu připravte – z břišní dutiny odeberte droby i přebytečný tuk a ze všech stran husu důkladně nasolte. Solí nešetřete a vsypte ji i dovnitř. Takto připravenou husu nechejte přes noc odležet v lednici.
- Následující den husu lehce osušte a naplňte celými očištěnými jablky.
- Pro pečení zvolte pekáč či plech s vyššími okraji, který můžete ještě doplnit speciálním roštem na drůbež. Tím docílíte důkladného propečení i ze spodní strany.
- Husu vložte do pekáče či plechu a podlijte vodou. Pečte v troubě rozehřáté na 120 °C asi 4–6 hodin v závislosti na velikosti husy. Že je hotovo, poznáte tak, že jde maso lehce oddělit od kosti.
- Upečenou husu vytáhněte z trouby a zvyšte teplotu na 220 °C. Následně husu do trouby vraťte a pečte ještě asi 15 minut. Vytvoří se tak křupavá a zlatavá kůrka.
- Výpek slijte přes cedník do kastrůlku a svařte jej na silnou šťávu.
- Husu přelitou připravenou šťávou podávejte se zelím a knedlíkem či tradičními lokšemi. Nezapomeňte ani na skleničku svatomartinského vína.
ETA TIP: Pokud nechystáte hostinu pro celou rodinu, nemusíte se nutně pouštět do přípravy husy v celku. Kupte jen stehna či prsa a jednoduše je připravte v troubě nebo ETA Pečence.
Dušené červené zelí
Sladkokyselá chuť dušeného zelí k tučnějšímu husímu masu perfektně ladí. Jeho příprava přitom není nijak složitá – nejnáročnější fází je krouhání zelí, které raději přenechte výkonným kuchyňským pomocníkům.
Suroviny:
1 hlávka čerstvého červeného zelí
1 středně velká cibule
3 lžíce másla nebo oleje
1 dcl vody
sůl
pepř
1 lžíce hladké mouky
cukr na dochucení
1 lžíce octu na dochucení
Postup:
- Z hlávky zelí odstraňte vrchní listy a nakrájejte ji na menší kostky. Pomocí strouhacího nástavce k robotu Gratus pak zelí najemno nakrouhejte.
- V hrnci rozehřejte máslo nebo olej. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a pomalu ji restujte dozlatova.
- Následně přidejte nakrouhané zelí a důkladně promíchejte. Přisypte sůl, pepř a kmín, opět zamíchejte, podlijte vodou a nechejte dusit pod poklicí asi 15–20 minut, nebo dokud zelí nezměkne.
- Poté zelí zahustěte – lehce ho poprášte hladkou moukou, promíchejte a nechejte ještě chvíli povařit.
- Na závěr dochuťte octem a cukrem podle chuti.
ETA TIP: Pro zvýraznění chuti můžete k zelí před koncem nastrouhat jablko.
Vláčný bramborový knedlík
Knedlík je základním stavebním kamenem tradiční české kuchyně. Aby ten váš jako kámen nebyl, vyplatí se nespoléhat se na vlastní schopnost improvizace a raději následovat osvědčené postupy. O jeden, při kterém si hravě vystačíte s několika základními surovinami, se s vámi rádi podělíme.
Suroviny:
500 g uvařených a vychladlých brambor varného typu A
220 g dětské krupičky
½ vejce (nebo jedno malé)
½ lžíce bramborového škrobu (např. Solamyl)
2 lžičky soli
Postup:
- Nejprve si nachystejte vodu do velkého hrnce, osolte ji jednou lžičkou soli a dejte vařit.
- Brambory oloupejte a rozdělte na dvě poloviny – jednu nastrouhejte nahrubo, druhou najemno.
- K nastrouhaným bramborům přidejte vejce, druhou lžičku soli, škrob a polovinu množství krupičky. Těsto zpracujte rukama. Postupně přisypávejte zbylou část krupice a průběžně ručně hněťte. Výsledkem by měl být kompaktní bochánek, který příliš nelepí.
- Bochánek těsta rozřízněte na dvě poloviny a z každé utvořte váleček o průměru asi 5 centimetrů.
- Oba knedlíky rychle, ale opatrně vložte do vroucí vody a vařte asi 20 minut. Občas je mírně pootočte nebo šetrně odlepte ode dna.
- Následně knedlíky vyndejte z hrnce a na chvíli je ponořte do mísy se studenou vodou, poté je vytáhněte a nechejte okapat. Ještě horké knedlíky propíchněte na několika místech vidličkou, aby se uvolnila pára, která by jinak způsobila jejich nechtěné sražení. Následně krájejte ostrým nožem nebo silnou nití a podávejte.
ETA TIP: Vyskoušejte také recept na houskový knedlík, který se jako příloha k pečené huse skvěle hodí.