Kynutý houskový knedlík

Kynutý houskový knedlík

4 porce

2 hodiny včetně kynutí

Domácímu houskovému knedlíku se ten kupovaný jen těžko vyrovná – tedy alespoň v případě, že se povede tak, jak má. Základem úspěchu je důkladné prohnětení a také ostražitost při kynutí a vaření. Když však vychytáte správné načasování, dočkáte se nadýchaného a vláčného knedlíku, který perfektně doplní svíčkovou či jinou omáčku, guláš nebo pečené maso se zelím.

Suroviny:

500 g hrubé mouky
2 g (asi ¼ lžičky) soli
1 vejce
300 ml vlažného mléka
12 g čerstvého droždí
70 g pečiva (necelé 2 běžné rohlíky) z předešlého dne
olej na potření plechu

Postup:

  1. Do vlažného mléka rozdrobte droždí a promíchejte. Až se droždí rozpustí, přidejte vejce a vidličkou ho rozkvedlejte.  

  2. Do mísy nasypte mouku a sůl a společně je promíchejte. Do středu nalijte tekutou směs s droždím a směrem k okrajům mísy začněte vařečkou promíchávat. Postupně vypracujte lepivé těsto. 

  3. Nyní následuje hnětení – abyste si ušetřili práci a dočkali se perfektního výsledku, svěřte těsto některému z kuchyňských pomocníků, kteří funkcí hnětení (kuchyňský robot, domácí pekárna). Výsledkem bude vláčné, jemné a lesklé těsto.

  4. Pečivo nakrájejte na kostičky. Promíchejte je s těstem tak, aby v něm byly rovnoměrně rozmístěny.  

  5. Mísu s těstem zakryjte vlhkou utěrkou a nechejte asi hodinu kynout na teplém místě. Ke konci doby kynutí těsto občas zkontrolujte – neměli byste jej nechat překynout. Kýženým výsledkem je asi dvojnásobný objem oproti původnímu stavu.

  6. Těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu, jemně ho prohněťte a vytvořte z něj hladkou kouli. Tu rozdělte na dvě poloviny a z každé vytvořte váleček o průměru asi 6 centimetrů. Knedlíky položte na plech potřený olej a opět nechejte kynout pod vlhkou utěrkou – tentokrát asi půl hodiny.

  7. Ve velkém hrnci přiveďte k varu trochu vody a vložte do něj pařák na knedlíky. Jakmile voda začne vřít, umístěte knedlíky na pařák (nechejte jim trochu prostoru – nabobtnají) a přikryjte hrnec pokličkou. Vařte asi 25 minut.  

  8. Po odstavení hrnce z plotýnky knedlíky opatrně vytáhněte a krájejte zubatým nožem na pečivo nebo nití.

Kynutý houskový knedlík