Špenátový dhal z červené čočky

Sytý a výživný, přesto poměrně lehce stravitelný, a navíc nekonečně variabilní – přesně to jsou hlavní charakteristiky indického dhalu neboli luštěninové kaše. Vyzkoušejte třeba variantu z červené čočky v oku i chuti lahodící kombinaci se špenátem.
Suroviny:
100 g červené čočky
1 lžíce rostlinného oleje
½ lžičky římského kmínu
¼ lžičky hořčičných semínek
3 stroužky česneku (prolisované)
1 zelené chilli
1 velké rajče
100 g nakrájeného čerstvého špenátu
sůl dle chuti
¼ lžičky kurkumy
300 ml vody
¼ lžičky koření garam masala
šťáva z ½ citronu
koriandr k ozdobení
multifunkční tlakový hrnec ETA Tauro
Postup:
- Čočku propláchněte a nechejte ji okapat. Zapněte program Vaření bez víka a nechejte rozpálit olej, přidejte římský kmín, hořčičná semínka a chvíli restujte. Přidejte česnek, chilli a nechejte je rozvonět. Dále přidejte nakrájené rajče, promíchejte a ještě minutu restujte. Poté přidejte i špenát, sůl, kurkumu a opékejte 2 minuty. Do hrnce vsypte okapanou čočku, zalijte vodou, promíchejte. Vypněte program Vaření bez víka.
- Nasaďte víko a nastavte program Tlakové vaření na 10 minut. Po skončení programu stiskněte tlačítko STOP, odpusťte páru a odejměte víko. Zapněte opět program Vaření bez víka. Dosolte, přidejte koření garam masala, zakápněte citrónovou šťávou, promíchejte a vyčkejte do doby, než dhal získá požadovanou konzistenci. Podávejte ozdobené sekaným koriandrem společně s rýží nebo naanem.
Doporučené