Červené kari

Kombinace kari a kokosového mléka je pro thajskou kuchyni typická. Ale pozor – není kari jako kari. Červená kari pasta patří k těm nejpálivějším, a tak je její zmírnění nasládlým kokosem více než žádoucí.
Suroviny:
2 lžíce oleje
1 lžíce prolisovaného česneku
1 lžíce nastrouhaného zázvoru
1 stonek citronové trávy
400 ml kokosového mléka
3 lžíce červené kari pasty
100 ml kuřecího vývaru
500 g kuřecích prsou
2 lžíce rybí omáčky
2 lžičky třtinového cukru
1 lžíce limetkové šťávy
1 červená paprika (nebo ½ červené a ½ zelené) nakrájená na kostky
1 větší mrkev nakrájená na nudličky
1 cibule nakrájená na kostky
1 malá plechovka bambusových výhonků
12 listů thajské bazalky
multifunkční tlakový hrnec ETA Tauro
Postup:
- Zapněte program Vaření bez víka. V hrnci rozehřejte olej, na kterém lehce orestujte česnek, zázvor a citronovou trávu (zelenou část odřízněte, bílou oloupejte od zdřevnatělé vrstvy, tu vyhoďte a zbytek nasekejte najemno; do hrnce vložte bílou i zelenou část citronové trávy).
- Obsah hrnce zalijte asi čtvrtinou kokosového mléka, přidejte červenou kari pastu a restujte do doby, než se pasta zcela rozpustí. Poté přilijte zbytek kokosového mléka a kuřecí vývar.
- Kuřecí prsa nakrájejte na kostky (přibližně 3 x 3 cm), vsypte je do omáčky a zamíchejte.
- Vypněte program Vaření bez víka, víko nasaďte a zapněte program Tlakové vaření na 4 minuty. Po skončení programu stiskněte tlačítko STOP, odpusťte páru a sundejte víko.
- Opět nastavte program Vaření bez víka. Do hrnce postupně přidejte rybí omáčku, třtinový cukr, limetovou šťávu, všechnu zeleninu i bambusové výhonky. Směs promíchejte, povařte dvě minuty a nakonec přidejte bazalkové listy. Thajské červené kari podávejte s jasmínovou rýží.