Španělské gazpacho

Španělské gazpacho

 

4 porce

 

10 minut

Gazpacho je typická španělská polévka, která se připravuje zastudena a skvěle tak osvěží i zasytí v horkých dnech. Základem její výtečné chuti jsou čerstvá, dokonale vyzrálá rajčata, oceníte i rychlou přípravu.

Suroviny:

 

2 papriky (červené nebo červená a žlutá)

1 šalotka

1 stroužek česneku

6 rajčat

1 salátová okurka

1 hrst bazalky

250 ml ledové vody

1 lžíce jablečného octa

4 lžíce olivového oleje

špetka mletého římského kmínu

sůl a čerstvě mletý pepř

1 krajíc staršího chleba

2 lžíce slunečnicového oleje

4 kostky ledu na zchlazení

 

ETA Vital Blend

 

Postup:

 

1. Z paprik vykrojte jádřinec, šalotku a česnek oloupejte. Zeleninu nakrájejte na menší kousky, zhruba 3 x 3 cm velké.

2. Do nádoby mixéru ETA Vital Blend vsypte zeleninu, česnek a bazalku, zalijte ji vodou, octem a olivovým olejem, ochuťte římským kmínem, solí a pepřem, přiklopte víkem a mixujte nejprve na nízké otáčky a postupně zrychlujte, až je směs zcela hladká.

3. Chléb nakrájejte na kostičky a zprudka je osmažte na slunečnicovém oleji dozlatova, zhruba 2–3 minuty.

4. Hotovou polévku ozdobte chlebovými krutony, a pokud je velké horko, podávejte ji na ledu.