Španělské gazpacho

4 porce
10 minut
Gazpacho je typická španělská polévka, která se připravuje zastudena a skvěle tak osvěží i zasytí v horkých dnech. Základem její výtečné chuti jsou čerstvá, dokonale vyzrálá rajčata, oceníte i rychlou přípravu.
Suroviny:
2 papriky (červené nebo červená a žlutá)
1 šalotka
1 stroužek česneku
6 rajčat
1 salátová okurka
1 hrst bazalky
250 ml ledové vody
1 lžíce jablečného octa
4 lžíce olivového oleje
špetka mletého římského kmínu
sůl a čerstvě mletý pepř
1 krajíc staršího chleba
2 lžíce slunečnicového oleje
4 kostky ledu na zchlazení
Postup:
1. Z paprik vykrojte jádřinec, šalotku a česnek oloupejte. Zeleninu nakrájejte na menší kousky, zhruba 3 x 3 cm velké.
2. Do nádoby mixéru ETA Vital Blend vsypte zeleninu, česnek a bazalku, zalijte ji vodou, octem a olivovým olejem, ochuťte římským kmínem, solí a pepřem, přiklopte víkem a mixujte nejprve na nízké otáčky a postupně zrychlujte, až je směs zcela hladká.
3. Chléb nakrájejte na kostičky a zprudka je osmažte na slunečnicovém oleji dozlatova, zhruba 2–3 minuty.
4. Hotovou polévku ozdobte chlebovými krutony, a pokud je velké horko, podávejte ji na ledu.