Falafel

Falafel

4 porce

25 minut

Oblíbené jídlo mezi vegetariány, pocházející ze Středního východu na sedm písmenek? Ano, je to cizrnový falafel! O jeho přesném původu není dodnes jasno, ale že se jedná o zdravou pochoutku víme jistě. Připravte si recept od účastnice Food blogu roku 2021, na Instagramu přispívající jako @shoshana.taste.

Suroviny:

200 g suché cizrny
3 menší červené cibule
4 stroužky česneku
svazek koriandru
svazek hladkolisté petrželky
2 lžičky mletého římského kmínu
2 lžičky mletého koriandru
1 a ½ lžičky soli
4 lžíce hladké mouky
0,5 l oleje na smažení

Postup:

1. Cizrnu namočte v dostatku vody minimálně na 12 hodin, potom ji slijte, propláchněte a nechte pořádně okapat. 
2. V mixéru nejprve rozmixujte bylinky, cibuli a česnek najemno. 
3. Poté přidejte koření, cizrnu a mixujte už jen pár pulzy tak, aby měla cizrna hrubou strukturu. 
4. Směs přesuňte do mísy, osolte dle chuti, přidejte mouku a vše promíchejte. 
5. Zkuste si v ruce vytvořit kuličku. Pokud by se směs hodně drolila, přidejte trochu mouky, případně lžíci vody. 
6. Hotovou směs nechejte odležet v lednici alespoň 30 minut, můžete si ji ale připravit i dopředu, vydrží i pár dní. 
7. Ze směsi uválíme kuličky o průměru cca 4 cm. Pracujte rychle, pokud by se příliš ohřály, můžou se trochu rozpadat. Buď je můžete smažit hned, nebo je pro jistotu ještě vložte na chvíli do lednice, než se rozpálí olej. 
8. Použijte fritézu nebo menší hrnec, ve kterém vznikne dostatečně velká vrstva, aby se kuličky celé ponořily.  Smažte je v rozpáleném oleji dozlatova (ideálně 180 stupňů). 
9. Falafel je ideální podávat s hummusem, pitou a salátem hned po usmažení, aby neztratil svou křupavost.