Plněné papriky zapečené s rajčatovou omáčkou

Plněné papriky zapečené s rajčatovou omáčkou

4-6 porcí

 


 

Zkuste klasiku trochu netradičně. Plněné papriky můžete rovnou upéct v zeleninové omáčce a je na vás, jestli ji před podáváním rozmixujete, aby připomínala tradiční rajskou omáčku, anebo necháte vyniknout strukturu zeleniny.         

Suroviny:

6 bílých paprik (větších)
2 plátky (celozrnného) toastového chleba
60 ml vlažného mléka
1 cibule
1-2 stroužky česneku
2 lžíce najemno nakrájené petrželky
1 rovná lžička mletého kmínu
sůl a pepř

Rajčatová omáčka:
1 cibule
2 střední mrkve
1 větší petržel
kousek celeru (70-100 g)
2 lžíce oleje 
1 lžíce rajčatového protlaku
1 plechovka krájených rajčat
2 bobkové listy
1 rulička skořice
sůl a pepř

Postup:

1. Papriky zbavte stopek a semeníku. Případná semínka, která zůstala uvnitř, opatrně vyjměte nebo vyklepejte ven.
2. Toastový chléb nalámejte nadrobno a zalijte vlažným mlékem, promíchejte a nechte odstát.
3. Do větší mísy vložte mleté maso, najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, petrželku, kmín, sůl a pepř. Přidejte namočené pečivo a vše dobře promíchejte. 
4. Papriky naplňte masovou směsí. 
5. Cibuli, mrkev, petržel a celer po oloupání nakrájejte na drobné kostičky. V hrnci nebo pánvi rozehřejte olej a zeleninu opékejte dozlatova. Bude to trvat 10-15 minut.
6. K zelenině přidejte rajčatový protlak a zarestujte. Zalijte krájenými rajčaty. Plechovku do 2/3 naplňte vodou a přilijte k zelenině. Přidejte bobkový list, skořici, sůl a pepř a dobře promíchejte. 
7. Omáčku přelijte do zapékací mísy, kam se vejdou všechny naplněné papriky. Ty vyskládejte vedle sebe na omáčku. Zakryjte mísu dobře alobalem a vložte do trouby vyhřáté na 220 °C. Pečte přikryté 50 minut. Poté alobal opatrně sundejte a dopékejte dalších 10-15 minut.
8. Omáčku můžete před podáváním promixovat nebo propasírovat –⁠ nezapomeňte vyndat bobkový list a skořici. Podle chuti můžete dochutit citrónovou šťávou, popř. cukrem. 
9. Podávejte s rýží nebo bulgurem.