Falafel

Falafel

4 porce

40 minut

Falafel jsou smažené kuličky z cizrny a koření, původem z blízkovýchodní kuchyně, které si díky receptu od Hungry Panda zvládnete připravit v pohodlí domova. Přílohu k falafelu zvolte podle chuti. Hodí se například k lehkému salátu a skvěle bude chutnat i v tortile. Fantazii se meze nekladou.

Suroviny:

400 g neuvařené a (zatím) nenamočené cizrny
1 cibule
2 stroužky česneku
20 hladkolisté petržele
1 lžička římského kmínu
1 lžička mletého koriandru
1 menší lžička červené sladké papriky
1/2 lžičky kurkumy
1/2 lžičky prášku do pečiva
pepř
olivový olej

Postup:

1. Cizrnu propláchněte a namočte na 12-24 hodin. Během této doby vodu několikrát vyměňte a cizrnu propláchněte.
2. Namočenou a propláchnutou cizrnu vložte do stolního mixéru (nevaří se). Přidejte nahrubo nakrájenou cibuli a stroužky česneku, petrželovou nať, římský kmín, mletý koriandr, červenou sladkou papriku, kurkumu, pepř a prášek do pečiva. Vše důkladně promixujte tak, aby vzniklo těsto.
3. Začněte s formováním jednotlivých karbanátek. Tvar si můžete zvolit jakýkoliv, ale je důležité, aby byly všechny karbanátky alespoň přibližně stejně velké.
4. Vytvořené karbanátky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a každý bohatě pokapejte olivovým olejem.
5. Pečte karbanátky cca 25 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů.
6. Servírujte.

Dobrou chuť!