Slunečnicové bagety

Slunečnicové bagety

4 porce

35 minut + kynutí

Milujete čerstvou křupavou bagetu s máslem? V obchodních řetězcích na vás může čekat nemilé překvapení v podobě gumových kousků pečiva, které s křupavostí nemají nic společného. Předejděte tomuto zklamání a připravte si výborné bagety se slunečnicovými semínky. Ty jsou na povrchu krásně zlatavé, uvnitř snově vláčné a díky celozrnné mouce obsahují bohaté množství vlákniny.

Suroviny:

150 ml vlažné vody
12 g olivového oleje
6 g cukru
12 g čerstvého droždí
125 g hladké pšeničné mouky
150 g celozrnné pšeničné mouky
2 PL slunečnicových semínek + na posypání
8 g soli
1 vejce na potření    

pekárna ETA Delicca II

Postup:

1. Po uhnětení v programu TĚSTO vyjměte těsto z pekárny, na pomočeném vále propracujte a vytvarujte 4 bagety, které položte na plech, vyložený pečicím papírem.
2. Bagety svrchu lehce nařízněte na 3 místech, přikryjte utěrkou, položte na plech, odložte na teplé místo a nechte kynout 20–30 minut.
3. Mezitím rozehřejte troubu na cca 180 stupňů (dle typu trouby).
4. Po vykynutí bagety potřete rozšlehaným vejcem, posypte slunečnicovými semínky a dejte péct dozlatova.